Šiaurės Korėja atmeta JAV teiginius dėl ginklų tiekimo Rusijai kaip „nepagrįstus“

Šiaurės Korėja antradienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų teiginiai, jog Pchenjanas tiekia artilerijos šaudmenis Maskvai jos kare Ukrainoje, yra nepagrįsti, pranešė valstybinė žiniasklaida KCNA.

​Šiaurės Korėja antradienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų teiginiai, jog Pchenjanas tiekia artilerijos šaudmenis Maskvai jos kare Ukrainoje, yra nepagrįsti, pranešė valstybinė žiniasklaida KCNA.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Šiaurės Korėja antradienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų teiginiai, jog Pchenjanas tiekia artilerijos šaudmenis Maskvai jos kare Ukrainoje, yra nepagrįsti, pranešė valstybinė žiniasklaida KCNA.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 8:29 AM, atnaujinta Nov 8, 2022, 8:45 AM

Šis priekaištas pareikštas padidėjus įtampai Korėjos pusiasalyje po to, kai praėjusią savaitę Šiaurės Korėja atliko kelis ginklų, įskaitant tarpžemyninės balistinės raketos, bandymus, o JAV ir Pietų Korėja surengė didžiausias per visą istoriją karinių oro pajėgų pratybas.

JAV ir Pietų Korėja įspėjo, kad pastaruoju metu Šiaurės Korėjos pakartotinai paleistos raketos gali baigtis branduoliniu bandymu.

Antradienio pareiškimu paneigiami praėjusią savaitę Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovo spaudai Johno Kirby teiginiai, kad artilerija iš Šiaurės Korėjos į Rusiją buvo siunčiama prisidengiant prekių gabenimu į Artimuosius Rytus ar Afriką.

„Pastaruoju metu JAV atkakliai skleidžia nepagrįstus „gandus apie ginklų sandorius“ tarp KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir Rusijos“, – teigė Šiaurės Korėjos nacionalinės gynybos ministerijos karinių užsienio reikalų direktoriaus pavaduotojas, remiantis KCNA.

Pareiškime sakoma, kad Šiaurės Korėja šiuos „gandus“ laiko JAV „priešiško bandymo sugadinti KLDR įvaizdį tarptautinėje arenoje“ dalimi.

„Dar kartą aiškiai pabrėžiame, kad niekada neturėjome „ginklų sandorių“ su Rusija ir neplanuojame to daryti ateityje“, – priduriama pareiškime.

J. Kirby sakė, kad JAV pareigūnai nežino, ar Rusija iš tikrųjų gavo šaudmenų, bet bando stebėti siuntas.

JAV turima informacija rodo, kad Šiaurės Korėja „slapta tiekia reikšmingą kiekį artilerijos sviedinių Rusijos karui Ukrainoje, o tikrąją ginklų siuntų paskirtį slepia, bandydama sudaryti įspūdį, kad jos siunčiamos į Artimųjų Rytų ar Šiaurės Afrikos šalis“, – trečiadienį žurnalistams sakė J. Kirby.

Jis teigė, kad JAV mano, jog „reikšmingas“ atsiųstų sviedinių skaičius yra pakankamas, kad padėtų Rusijai pratęsti karą, kuris prasidėjo Maskvai vasario mėnesį įsiveržus į buvusios Sovietų Sąjungos kaimynę, bet nepakankamas, kad suteiktų jai pranašumą prieš Ukrainos pajėgas, kurias aprūpina JAV ir NATO sąjungininkės.

Rodo Rusijos reikmenų stygių

Rugsėjį Pchenjanas paneigė Baltųjų rūmų teiginį, kad planuoja tiekti šaudmenis ir padėti Rusijos kariuomenei papildyti savo atsargas, kurios per jau aštuonis mėnesius trunkantį karą yra smarkiai sumažėjusios.

Anot J. Kirby, šios siuntos rodo „Rusijos gynybos reikmenų stygių ir poreikį“, jai susiduriant su tarptautinėmis sankcijomis, ribojančiomis jos galimybes papildyti atsargas, o tai, pasak jo, taip pat yra priežastis, dėl kurios Iranas siunčia dronus.

J. Kirby nesakė, kaip ir kokiais keliais keliauja Šiaurės Korėjos amunicija.

Jis teigė, kad JAV konsultuosis su sąjungininkais ir partneriais, ypač Jungtinėse Tautose, kokių priemonių būtų galima imtis.

Naujausias Šiaurės Korėjos perspėjimas JAV nuskambėjo praėjus vos dienai po to, kai Pchenjanas pirmadienį pažadėjo „pribloškiantį“ atsaką karine jėga į praėjusią savaitę vykusias JAV ir Pietų Korėjos pratybas.

Šiaurės Korėjos kariuomenė patvirtino, kad naujausi balistinių raketų bandymai buvo atsakas į Vašingtono ir Seulo operaciją „Budri audra“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio