Australijoje klimato aktyvistės prisiklijavo rankas prie žymaus A. Warholo kūrinio dangos

Klimato aktyvistės trečiadienį Australijos nacionalinėje galerijoje Kanberoje prisiklijavo prie vienu žymiausių amerikiečių poparto atstovų laikomo Andy Warholo „Campbell“ sriubų skardinių koliažą saugančios permatomos dangos.

Australijoje klimato aktyvistės prisiklijavo rankas prie žymaus A. Warholo kūrinio dangos.<br>Stop kadras. 
Australijoje klimato aktyvistės prisiklijavo rankas prie žymaus A. Warholo kūrinio dangos.<br>Stop kadras. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 2:43 PM

Grupės, pasivadinusios „Stop Fossil Fuel Subsidies Australia“, protestas buvo vienas iš daugelio pastaruoju metu, kai aktyvistai nusitaiko į garsiausius meno kūrinius, kad atkreiptų dėmesį į savo keliamus tikslus dėl klimato kaitos.

Anot galerijos, abi protestuotojos taip pat nupiešė grafičius ant šilkografijos permatomos dangos, kuri vėliau buvo nuimta valymui. Pranešama, kad pats A. Warholo kūrinys nenukentėjo.

„Australijos nacionalinėje galerijoje įvyko protestas panašus į kitus incidentus čia ir užsienyje“, – teigiama galerijos išplatintame pranešime.

„Nacionalinė galerija nenori reklamuoti šių veiksmų ir daugiau komentarų neturi“, – priduriama pranešime.

Internete išplatintame vaizdo įraše matyti kaip viena iš protestuotojų pasitepa delną klijais, o vėliau jį prilipdo prie „Campbell's Soup Cream of Mushroom“ („Kempbelo grybų sriubos“) šilkografiją saugančios dangos.

A. Warholo spaudinys „Kempbelo sriuba“ buvo sukurtas septintajame dešimtmetyje bei išlieka vienu iš atpažįstamiausių Amerikos poparto judėjimo simbolių.

„A. Warholas temoms pasirinko kasdienius dalykus, kurie sulaukė rezonanso dėl savo pažįstamos kilmės...pavyzdžiui, kukli Kempbelo sriubos skardinė“, – apie parodą kiek anksčiau rašė Australijos nacionalinė galerija.

„Kapitalizmo pavojus“

Protestuotojos teigia, kad taikėsi į A. Warholo kūrinius, nes tokiu būdu norėjo pabrėžti būtent „kapitalizmo pavojų“.

„A. Warholas pavaizdavo išprotėjusį vartotojiškumą šioje ikoniškoje serijoje. O dabar kapitalizmas išprotėjo“, – išplatintame pranešime teigia viena iš protestuojų Bonnie Cassen.

„Šeimos turi rinktis tarp vaistų ir maisto savo vaikams, o iškastinio kuro įmonėms grįžta rekordinis pelnas“, – pranešime sako B. Cassen.

Aktyvistai taip pat atkreipia dėmesį į Australijos vyriausybės nesugebėjimą nutraukti mokesčių mokėtojų mokamas subsidijas iškastinio kuro įmonėms.

Australijos institutas, nepriklausoma ekspertų grupė, šiemet atliko tyrimą, kuris parodė, kad 2021–2022 metais šalis sumokėjo daugiau nei 11 mlrd. Australijos dolerių (7 mlrd. eurų) subsidijų iškastiniam kurui.

„Mums reikia, kad mūsų vyriausybė liautųsi subsidijuoti iškastinio kuro pramonę, – pridūrė B. Cassen. – Turime labai mažai laiko.“

Protestuotojų grupė „Stop Fossil Fuel Subsidies Australia“ teigia, kad jie priklauso „pasauliniam pilietinio pasipriešinimo tinklui“. Tai visame pasaulyje veikiantis klimato aktyvistų tinklas, kuris pastarosiomis savaitėmis vis dažniau atsiduria žiniasklaidos akiratyje dėl savo protestų akcijų, kurių metu įvairiausiomis medžiagomis yra apliejamos visame pasaulyje žinomus meno kūrinius saugančios dangos.

Praėjusią savaitę du klimato aktyvistai Prado muziejuje Madride prisiklijavo rankas prie dviejų garsaus ispanų dailininko Francisco Goya paveikslų rėmų.

Praėjusį mėnesį Vokietijoje protestuotojai bulvių koše ištepė Claude'o Monet paveikslą Potsdame, o taip pat prisiklijavo prie dinozauro skeleto, esančio Berlyno gamtos istorijos muziejuje.

Italijos sostinėje penktadienį grupė aktyvistų apipylė Vincento van Gogho šedevrą žirnių sriuba ir įspėjo, kad tokio pobūdžio protestai tęsis tol, kol daugiau dėmesio bus skiriama klimato kaitai.

Spalio mėnesį grupės „Just Stop Oil“ aktyvistai Londono nacionalinėje galerijoje apipylė V. van Gogho paveikslą „Saulėgrąžos“ pomidorų sriuba, o Melburno meno galerijoje du klimato aktyvistai prisiklijavo rankas prie Pablo Picasso antikarinį paveikslą „Žudynės Korėjoje“ saugančios permatomos dangos.

Anksčiau šiais metais klimato aktyvistai Australijos miestuose blokavo svarbias gatves ir rengė demonstracijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.