Kroatija įveikė svarbią kliūtį kelyje į Šengeno zoną

Kroatija vis labiau artėja narystės Šengeno zonoje link. Europos Parlamentas ketvirtadienį konstatavo, kad populiari atostogų šalis prie Adrijos atitinka visas tam reikalingas sąlygas.

​Kroatija vis labiau artėja narystės Šengeno zonoje link. Europos Parlamentas ketvirtadienį konstatavo, kad populiari atostogų šalis prie Adrijos atitinka visas tam reikalingas sąlygas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Kroatija vis labiau artėja narystės Šengeno zonoje link. Europos Parlamentas ketvirtadienį konstatavo, kad populiari atostogų šalis prie Adrijos atitinka visas tam reikalingas sąlygas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-10 15:14

Kad Kroatija iš tikrųjų galėtų prisijungti prie Šengeno zonos, tam dar turi vienbalsiai pritrati visos Šengenos narės. ES aryba jau 2021 metų iš esmės nusprendė, kad šalis atitinka visus reikalavimus. Galutinio sprendimo dabar tikimasi gruodį. Tada Kroatija nuo 2023 metų sausio 1 dienos galėtų tapti Šengeno erdvės nare.

Ilgos spūstys tarp Slovėnijos ir Kroatijos, kuriose stringa atostogautojai, tuomet taps praeitis. Europos Komisija dar 2019-aisiais konstatavo, kad Kroatija atitinka svarbiausias sąlygas. Kroatija, be to, nuo 2023 metų įsives eurą.

Europos Parlamentas ketvirtadienį, be kita ko, pabrėžė, jog Europos Komisija ateityje turėtų reguliariai tikrinti, ar Kroatija prie ES išorės sienų laikosi pagrindinių teisių. Šalis ne kartą buvo kaltinama, kad brutaliai atstumia apsaugos prašančius asmenis ir nesuteikia jiems teisės pasinaudoti prieglobsčio procedūra.

Šengeno zonoje, kuriai šiuo metu priklauso iš viso 26 Europos šalys, paprastai pasienyje nevykdoma stacionari pasų kontrolė. Kad galėtų prisijungti prie Šengeno sutarties, šalys turi atitikti tam tikrus kriterijus. Be Kroatijos ir Bulgarija bei Rumunija laukia, kada galės įstoti į Šengeno erdvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.