„Gelbėkit vaikus“: Sirijoje daugėja su neprievalgiu susiduriančių vaikų

Pagalbos organizacija „Gelbėkit vaikus“ ketvirtadienį pranešė, kad su neprievalgiu susiduriančių vaikų skaičius Sirijos, kurioje daugiau nei dešimtmetį tęsiasi karinis konfliktas, šiaurinėje dalyje išaugo 150 procentų. 

Vaikai Sirijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Vaikai Sirijoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2022, 8:57 AM

„Kiekvieną dieną vis dažniau turime susidurti su neprievalgį kenčiančiais vaikais“, – teigė pagalbos organizacija kreipdamasi į aukotojus.

„Neprievalgis kelia pavojų vaikų gyvybei. Skurdas ir maisto neįpirkimas yra pagrindinės priežastys, kodėl šeimose stebimas jo (neprievalgio) augimas“, – priduria organizacija. 

Nuo šių metų balandžio iki rugsėjo „Gelbėkit vaikus“ užregistravo daugiau nei 10 tūkst. neprievalgį patiriančių vaikų. Skelbiama, kad praeitais metais tokiu laikotarpiu buvo užfiksuota 6,6 tūkst. tokių atvejų. 

Be ginkluoto konflikto, Sirija taip pat yra įklimpusi į didžiausią ekonominę krizę nuo 2011-ųjų, kai prasidėjo karas, vyriausybės pajėgoms žiauriai numalšinus demokratijos šalininkų protestus. Karas pareikalavo beveik pusės milijono gyvybių.

Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, iš 18 mln. gyventojų Sirijoje 90 proc. gyvena skurde. Sirijos ekonomiką paveikė ne tik karas, bet ir sausra, COVID-19 pandemija, taip pat kaimyniniame Libane kilusios finansinės krizės pasekmės. 

Teigiama, kad situacija Damasko vyriausybės nekontroliuojamose srityse yra ekstremali. 

„Nors vidutinės šeimos pajamos nepadidėjo, 2019–2021 metais maisto kainos šoktelėjo beveik 800 procentų, o 2022-asiais jos toliau auga“, – nurodė „Gelbėkit vaikus“. 

„Šis didžiulis kainų kilimas verčia vis didesnį skaičių žmonių alkti“, – priduria jie. 

Pagrindinis pagalbos krovinių įvežimo punktas prie sienos su Iraku – Jarubijos perėja – buvo uždarytas 2020-aisiais, kai Rusija ir Kinija vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas, leidžiančias šiam pravažiavimui likti atviru.

Nuo to laiko šios kurdų kontroliuojamos vietovės, norėdamos sulaukti pagalbos, turi gauti Damasko, kuris yra Maskvos sąjungininkas, pritarimą. 

„Beveik 12 metų trunkant konfliktui Sirijoje, prastėjanti padėtis tapo pagrindiniu poreikių varikliu, nepaisant besitęsiančio ginkluoto konflikto daugelyje šalies vietų“, – sakė „Gelbėkit vaikus“ vadovas Sirijoje Beatas Rohras.

„Šiuo metu mažiausiai 60 procentų gyventojų trūksta maisto, o padėtis kasdien blogėja“, – pridūrė jis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.