Iš Baltųjų rūmų – tvirtas palaikymas Ukrainai: parodė į Rusiją ir paaiškino, ką visas pasaulis turi suprasti apie derybas

Baltieji rūmai šeštadienį pasveikino Ukrainos „nepaprastą pergalę“ atkovojant iš Rusijos okupantų Chersono miestą.

 A.Jermakas ir J.Sullivanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.Jermakas ir J.Sullivanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 12, 2022, 8:29 AM, atnaujinta Nov 16, 2022, 3:05 PM

„Atrodo, kad ukrainiečiai ką tik iškovojo nepaprastą pergalę, kai vienintelėje regiono sostinėje, kurią Rusija užgrobė per šį karą, dabar vėl plevėsuoja Ukrainos vėliava – ir tai ganėtinai nuostabu“, – žurnalistams sakė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sallivanas, lydėdamas prezidentą Joe Bideną į ASEAN viršūnių susitikimą Kambodžoje.

J. Sullivanas kalbėjo po to, kai Ukrainos kariai įžengė į miestą, kuris buvo vienas svarbiausių, Rusijos užimtų, okupuotose Ukrainos žemėse.

J. Sullivanas sakė, kad Rusijos atsitraukimas turės „platesnių strateginių padarinių“, vienas jų – ilgalaikės Rusijos grėsmės sumažėjimas kitiems pietų Ukrainos miestams, tokiems kaip Odesa. „Tai svarbi akimirka ir ją lėmė neįtikėtinas ukrainiečių, palaikomų nuolatinės ir vieningos JAV bei mūsų sąjungininkių paramos, atkaklumas ir įgūdžiai“, – kalbėjo J. Sullivanas.

Paklaustas apie pranešimus, kad J. Bideno administracija pradėjo spausti prezidentą Volodymyrą Zelenskį svarstyti derybas su Maskva, J. Sullivanas sakė, kad Rusija, o ne Ukraina, yra toji šalis, kuri turi nuspręsti, susėsti prie derybų stalo ar ne.

„Manau, kad šis požiūris Vakarų spaudoje – „kada Ukraina derėsis?“ – išleidžia iš akių svarbiausius dalykus“, – sakė J. Sullivanas. Jis pridūrė, kad Rusija ir toliau reiškia „groteskines pretenzijas“ dėl savo pačios paskelbtų Ukrainos teritorijų aneksijos net ir tuomet, kai atsitraukia, Ukrainai vykdant kontrpuolimus.

„Galiausiai šiame konflikte Ukraina yra taikioji šalis, o Rusija – karo šalis. Tai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Jei Rusija nuspręstų nutraukti karą Ukrainoje ir pasitrauktų, tai būtų karo pabaiga. Jei Ukraina nuspręstų nutraukti kovą ir pasiduotų, tai būtų Ukrainos pabaiga“, – sakė jis.

„Šiomis aplinkybėmis mūsų pozicija išlieka tokia pati, kokia buvo ir iš esmės yra – glaudžiai konsultuojamės su prezidentu V. Zelenskiu ir jį palaikome“, – kalbėjo J. Sullivanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.