Rajivo Gandhi žudikai po Indijos teismo nutarties paleisti į laisvę

Šeštadienį, praėjus dienai po to, kai šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė paleisti į laisvę paskutinius sąmokslininkus, įkalintus už 1991 metais įvykdytą buvusio Indijos ministro pirmininko Rajivo Gandhi nužudymą, jie išėjo iš kalėjimo.

Nalini, įkalinta už buvusio ministro pirmininko Radživo Gandžio nužudymą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Nalini, įkalinta už buvusio ministro pirmininko Radživo Gandžio nužudymą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2022, 5:05 PM

46 metų R. Gandhi per rinkiminį mitingą pietinėje Tamilnado valstijoje nužudė savižudė sprogdintoja, įvykdžiusi Šri Lankos ginkluotos separatistų grupuotės „Tamil Elamo išsivadavimo tigrų“ (LTTE) sąmokslą.

Indijos aukščiausios instancijos teismas leido paleisti šešis nuteistuosius, remdamasis jų „patenkinamu elgesiu“ kalėjime ir tuo, kad už grotų jie jau praleido daugiau kaip tris dešimtmečius.

Trys iš šešių šeštadienį paleistų nuteistųjų iš pradžių buvo nuteisti mirties bausme, o vėliau bausmės buvo sušvelnintos.

R. Gandhi nužudymas buvo laikomas atsaku į jo žingsnį 1987 metais pasiųsti Indijos pajėgas į Šri Lanką nuginkluoti tamilų sukilėlių.

Naujasis Delis prieš gerai įsitvirtinusius maištininkus prarado daugiau kaip 1 tūkst. vyrų, kol išvedė savo karius.

Kongreso partija pasmerkė teismo sprendimą kaip „visiškai nepriimtiną“ ir „visiškai klaidingą“.

„Labai gaila, kad Aukščiausiasis Teismas šiuo klausimu pasielgė ne pagal Indijos dvasią“, – sakė partija, tviteryje paskelbusi aukštesnes pareigas užimančio nario Jairamo Ramesho pareiškimą.

Indijoje gyvena daug tamilų, o Tamilnado valstijos vyriausybės ne kartą ragino išlaisvinti nuteistuosius.

Anksčiau šiais metais teismas paleido į laisvę Perarivalaną – kitą su nužudymu susijusį nuteistąjį, kuriam anksčiau grėsė mirties bausmė, o dabartinis valstijos vyriausiasis ministras Muthuvelas Karunanidhi Stalinas, svarbus Kongreso partijos sąjungininkas, po paleidimo jį apkabino.

R. Gandhi sūnus ne vienerius metus kalbėjo apie tai, kad jis ir jo sesuo Priyanka atleido savo tėvo žudikams.

„Buvome labai nusiminę ir įskaudinti, daugelį metų buvome gana pikti“, – 2018 metais laikraštis „Indian Express“ citavo Rahulą. Tačiau, pasak jo, nuo to laiko jie žudikams atleido, „tiesą sakant, visiškai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.