CŽA vadovas susitiko su kolega iš Rusijos perspėti apie branduolinių ginklų panaudojimo padarinius

JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas pirmadienį Ankaroje surengė derybas su savo kolega iš Rusijos, kad perspėtų jį dėl branduolinių ginklų, kuriuos Maskva grasino dislokuoti Ukrainoje, panaudojimo pasekmių.

CŽV direktorius B. Burnsas susitiks su Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos direktoriumi S. Naryškinu.<br>Reuters/Scanpix/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
CŽV direktorius B. Burnsas susitiks su Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos direktoriumi S. Naryškinu.<br>Reuters/Scanpix/Twitter nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2022, 5:26 PM, atnaujinta Nov 14, 2022, 5:27 PM

CŽA vadovas ketino perduoti pranešimą Rusijos Užsienio žvalgybos tarnybos (SVR) vadovui Sergejui Naryškinui „apie pasekmes Rusijai panaudojus branduolinį ginklą ir eskalavimo riziką strateginiam stabilumui“, pranešė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba.

„Mes labai atvirai kalbėjome apie tai, kad turime kanalus, kuriais galime bendrauti su Rusija dėl rizikos valdymo, ypač branduolinės rizikos ir rizikos strateginiam stabilumui, – sakė atstovas spaudai. – Vykdant šias pastangas, B.Burnsas šiandien lankosi Ankaroje ir susitinka su savo kolega iš Rusijos žvalgybos.“

CNN anksčiau pranešė, kad nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sulivanas taip pat susisiekė su savo kolegomis iš Rusijos ir įspėjo juos apie pasekmes, jei Rusija panaudotų branduolinį ginklą Ukrainoje.

Atstovas spaudai pabrėžė, kad B.Burnsas neveda jokių derybų.

„Jis nediskutuoja dėl karo Ukrainoje sureguliavimo. Jis perduoda žinią apie Rusijos branduolinio ginklo panaudojimo pasekmes ir eskalacijos riziką strateginiam stabilumui. Jis taip pat iškels neteisėtai sulaikytų JAV piliečių bylas.“

Atstovas pridūrė, kad JAV informavo Ukrainą apie susitikimą dar prieš B.Burnso kelionę.

„Tvirtai laikomės savo pagrindinio principo: nieko apie Ukrainą be Ukrainos“, – tvirtino atstovas spaudai.

J.Bideno administracija per pastaruosius metus kelis kartus siuntė B.Burnsą deryboms su rusais, pasitelkdama diplomatą veteraną ir buvusį JAV ambasadorių Rusijoje kaip pagrindinį tarpininką, JAV ir Rusijos santykiams vis blogėjant.

Pernai lapkritį, prieš Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, B.Burnsas buvo nusiųstas į Maskvą įspėti Kremlių apie invazijos pasekmes. Jis taip pat dalyvavo diskusijose su S.Naryškinu dėl Rusijoje sulaikytų JAV piliečių, įskaitant Brittney Griner ir Paulą Whelaną.

Šios diskusijos taip pat yra dalis nuolatinių JAV pastangų palaikyti atvirus ryšius su Maskva, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui užslėptai grasinant, kad Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą Ukrainoje.

„Kilus grėsmei mūsų šalies teritoriniam vientisumui ir siekiant apginti Rusiją bei mūsų žmones, mes tikrai panaudosime visas mums prieinamas ginklų sistemas. Tai nėra blefas“, – perspėjo V.Putinas savo kalboje rugsėjo mėnesį.

Vėliau jis, atrodo, pakeitė savo poziciją ir spalį pareiškė, kad „nemato reikalo“ Ukrainoje naudoti branduolinius ginklus. „Tam nėra jokios prasmės – nei politinės, nei karinės“, – tada kalbėjo Kremliaus vadovas.

Praėjusio mėnesio pabaigoje gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu taip pat kalbėjosi telefonu pirmą kartą nuo gegužės mėnesio, kai pasirodė žvalgybinės informacijos, kad Rusijos kariuomenės pareigūnai aptarė, kaip ir kokiomis sąlygomis Rusija panaudotų taktinį branduolinį ginklą mūšio lauke Ukrainoje.

Praėjusį mėnesį Rusijos pareigūnai taip pat pradėjo teigti, kad Ukraina rengiasi panaudoti „nešvariąją bombą“ – JAV nerimavo, kad šis teiginys tėra pretekstas Rusijai pačiai panaudoti bombą, ir kurį Tarptautinė atominės energijos agentūra paneigė atlikusi Ukrainos objektų tyrimą.

JAV vis dar nepastebėjo jokių ženklų, kad V.Putinas būtų nusprendęs žengti drastišką žingsnį ir panaudoti branduolinį ginklą, sakė pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.