JAV vyriausybė: Saudo Arabijos sosto įpėdinis turi neliečiamybę J. Khashoggi byloje

Remiantis JAV vyriausybės ketvirtadienį pateikta rekomendacija, Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas turi neliečiamybę nuo teisinių veiksmų dėl 2018 metais įvykdyto žurnalisto disidento nužudymo, nurodo teismo dokumentai.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 2:51 PM

Rugsėjo pabaigoje karališkuoju dekretu princas Mohammedas buvo paskirtas premjeru, o tai sukėlė žmogaus teisių aktyvistų ir vyriausybės kritikų susirūpinimą, kad jis siekia išvengti atsakomybės užsienio teismuose iškeltose bylose, įskaitant civilinį ieškinį, kurį 2020 metais pateikė Hatice Cengiz, nužudyto žurnalisto Jamalo Khashoggi sužadėtinė.

2018 metais karalystės konsulate Stambule įvykdytas J. Khashoggi – karališkosios šeimos aplinkos žmogaus, vėliau tapusio Rijado kritiku – nužudymas laikinai pavertė princą Mohammedą pariju Vakaruose.

Jo teisininkai anksčiau teigė, kad jis „yra Saudo Arabijos vyriausybės viršūnėje“, todėl jam gali būti taikoma tokia neliečiamybė, kokią JAV teismai suteikia užsienio valstybių vadovams ir kitiems aukšto rango pareigūnams.

JAV vyriausybė iki ketvirtadienio galėjo pateikti nuomonę šiuo klausimu, nors jos rekomendacija teismui nebuvo privaloma.

„Jungtinės Valstijos pagarbiai informuoja teismą, kad atsakovas Mohammedas bin Salmanas, Saudo Arabijos Karalystės ministras pirmininkas, yra einantis vyriausybės vadovo pareigas ir todėl turi imunitetą nuo šio ieškinio“, – sakoma JAV Kolumbijos apygardos apylinkės teismui pateiktame prezidento Joe Bideno administracijos pranešime.

Tačiau jame priduriama, kad „Valstybės departamentas neturi nuomonės dėl šio ieškinio esmės ir pakartoja, kad vienareikšmiškai smerkia siaubingą J. Khashoggi nužudymą“.

Ši rekomendacija sukėlė H. Cengiz veiksmų šalininkų, įskaitant JAV įsikūrusios J. Khashoggi įkurtos nevyriausybinės organizacijos „Democracy for the Arab World Now“ (DAWN) atstovus, įniršį.

„Šiandien Jamalas vėl mirė“, – „Twitter“ parašė H. Cengiz.

„Tai nebuvo sprendimas, kurio visi tikėjosi. Galvojome, kad gal atsiras šviesa teisingumui iš JAV, bet ir vėl pinigai buvo pirmoje vietoje“, – pridūrė ji.

„Bideno administracija ėmėsi visų priemonių, kad rekomenduotų MBS neliečiamybę ir apsaugotų jį nuo atsakomybės“, – sakė DAWN vykdomoji direktorė Sarah Leah Whitson, naudodama paplitusį Mohammedo bin Salmano vardo trumpinį.

„Dabar, kai J. Bidenas pareiškė, kad jis yra visiškai nebaudžiamas, galime tikėtis, kad MBS išpuoliai prieš mūsų šalies žmones dar labiau suintensyvės“, – teigė ji.

Tuo metu tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnes Callamard rekomendaciją pavadino „gilia išdavyste“.

Princas Mohammedas, kuris jau kelerius metus yra karalystės de facto valdovas, anksčiau, Saudo Arabiją valdant jo tėvui karaliui Salmanui, ėjo ministro pirmininko pavaduotojo ir gynybos ministro pareigas.

Po J. Khashoggi nužudymo buvęs dalinai izoliuotas, šiais metais jis vėl grįžo į pasaulio areną, kur jį ypač svetingai pasitiko J. Bidenas, liepą nuvykęs į Saudo Arabiją, nors anksčiau buvo pažadėjęs karalystę paversti „pariju“.

Ketvirtadienio rekomendacija suteikė vadovui „leidimą žudyti“, pareiškė Khalidas al Jabri, buvusio Saudo Arabijos žvalgybos aukšto rango pareigūno Saado al Jabri, apkaltinusio princą žudikų būrio, bandžiusio jį nužudyti Kanadoje, užsakymu, sūnus.

„Bideno administracija, sulaužiusi savo pažadą nubausti MBS už Khashoggi nužudymą, ne tik apsaugojo MBS nuo atsakomybės JAV teismuose, bet ir pavertė jį pavojingesniu nei bet kada, suteikdama jam teisę be jokių pasekmių žudyti daugiau priešininkų“, – sakė jis.

Praėjusiais metais J. Bidenas išslaptino žvalgybos ataskaitą, kurioje teigiama, kad princas Mohammedas pritarė operacijai prieš J. Khashoggi.

Saudo Arabijos valdžios institucijos šį tvirtinimą neigia.

Civilinėje byloje, kurią iškėlė H. Cengiz ir DAWN, ieškovai tvirtina, kad princas Mohammedas ir daugiau kaip 20 kitų asmenų, „veikdami sąmoksle ir iš anksto apgalvoję, pagrobė, surišo, apsvaigino narkotikais, kankino ir nužudė“ laikraščio „Washington Post“ apžvalgininką J. Khashoggi.

Jie prašo priteisti piniginę kompensaciją ir įrodyti, kad nužudyti J. Khashoggi įsakė „Saudo Arabijos vadovybės hierarchijos viršūnė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.