M. Morawieckis: V. Putino „Rusijos pasaulis“ atveria vartus genocidui

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Vladimiro Putino „Rusijos pasaulio“ („Russkij Mir“) ideologija pakeitė XX amžiaus komunizmą ir „atvėrė vartus genocidui“.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2022, 3:22 PM

Šį pareiškimą M. Morawieckis padarė vaizdo žinute Čekijos sostinėje Prahoje surengtos konferencijos tokiais klausimais kaip Rusijos skleidžiama dezinformacija dalyviams. Jis teigė, kad 2021 m. Rusijos priimti reglamentai, draudžiantys sutapatinti SSRS ir Vokietijos Trečiojo Reicho veiklą, verčia atmesti istorinius faktus, kurie neatitinka Rusijos naratyvo apie Antrąjį pasaulinį karą.

Pasak M. Morawieckio, „Rusijos pasaulis“ yra vėžys, apėmęs ne tik daugumą Rusijos visuomenės, bet ir keliantis mirtiną grėsmę visai Europai“. Jo nuomone, V. Putino rusiškos tvarkos ideologija pakeitė XX amžiaus komunizmą. „Tai nėra beprotybė, o apgalvota strategija, jau atvėrusi vartus genocidui“, – sakė M. Morawieckis.

M. Morawieckis pridūrė, kad Rusija vykdo hibridinį karą ne tik prieš Rusijos gyventojus, bet ir nuomonių formuotojus visame pasaulyje. „Istorija yra vienas iš pagrindinių įrankių, kuriais Rusija naudojasi daugelį metų. Negalime ignoruoti ar neįvertinti šios grėsmės. Europos atsako į Rusijos propagandą stoka gali paskatinti Rusiją toliau kvestionuoti gerai dokumentuotus ir patvirtintus istorinius faktus“, – sakė jis.

„Rusijos pasaulis“ yra ideologija, kuria Rusija pateisina išgalvotas savo šalies teises ir privilegijas. Tuo grindžiamas ir pasakojimas apie Rusijos žmonių „ypatingą istorinę misiją“. Šią koncepciją V. Putinas iškėlė siekdamas pateisinti Krymo aneksiją. Jis kalbėjo apie rusus, gyvenančius „susiskaldžiusioje šalyje“ ir pabrėžė „rusų pasaulio, istorinės Rusijos siekį atkurti vienybę“. Jis taip pat pabrėžė, kad egzistuoja „didžiulė Rusijos civilizacija“, kurią reikia ginti nuo išorinių jėgų, ypač Vakarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.