ES pasmerkė „beatodairišką“ Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą

Europos Sąjunga šeštadienį pasmerkė „pavojingą“ naujausios Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos bandymą ir pareiškė, kad Pchenjano ginklų programa kelia grėsmę pasauliui.

Europos Sąjunga šeštadienį pasmerkė „pavojingą“ naujausios Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Europos Sąjunga šeštadienį pasmerkė „pavojingą“ naujausios Šiaurės Korėjos tarpžemyninės balistinės raketos bandymą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2022, 2:24 PM

„ES griežtai smerkia KLDR paleistą tarpžemyninę balistinę raketą, kuri lapkričio 18 dieną nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, – sakoma 27 valstybių bloko pareiškime. – ES yra labai susirūpinusi dėl tokių pavojingų, neteisėtų ir beatodairiškų veiksmų“.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas penktadienį pirmą kartą stebėjo tarpžemyninės raketos bandymą kartu su savo dukra, pranešė šalies žiniasklaida.

Pareiškęs, kad į tariamus JAV branduolinius grasinimus atsakys savo branduolinėmis raketomis, Kimas penktadienį stebėjo, kaip paleidžiama didžiulė juodai balta raketa, Šiaurės Korėjos naujienų agentūros KCNA teigimu, „Hwasong-17“, analitikų vadinama „raketa-monstru“.

„Nuolatinės Pchenjano pastangos kurti vis grėsmingesnes masinio naikinimo ginklų gabenimo priemones kelia grėsmę visoms šalims, – sakoma ES pareiškime. – ES ragina KLDR nedelsiant nutraukti destabilizuojančius veiksmus, kuriais pažeidžiamos Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijos ir didinama tarptautinė bei regioninė įtampa“.

Blokas primygtinai reikalauja, kad Šiaurės Korėja „atsisakytų visų savo branduolinių ginklų, bet kokių kitų masinio naikinimo ginklų, balistinių raketų programų ir esamų branduolinių programų“.

ES teigia, kad „labai svarbu, jog JT Saugumo Taryba tinkamai reaguotų į didėjančią KLDR keliamą grėsmę tarptautinei taikai ir saugumui“.

JT Saugumo Taryba pirmadienį susitiks aptarti branduolinių ginklų turinčios šalies klausimo. Pastarosiomis savaitėmis Šiaurės Korėja surengė rekordiškai daug raketų paleidimų, dėl kurių Pchenjanas – ir Maskva – ne kartą kaltino JAV pastangas didinti sąjungininkių – Pietų Korėjos ir Japonijos – saugumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.