JAV paskirtas specialusis prokuroras perimti du federalinius tyrimus dėl D. Trumpo

JAV teisingumo departamentas penktadienį paskyrė buvusį karo nusikaltimų tyrėją specialiuoju prokuroru, kuris prižiūrės baudžiamuosius tyrimus dėl Donaldo Trumpo, praėjus trims dienoms po to, kai buvęs prezidentas paskelbė sieksiąs grįžti į Baltuosius rūmus 2024 metų rinkimuose.

D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-19 10:13, atnaujinta 2022-11-19 10:44

D. Trumpas, kuris teigia esąs „raganų medžioklės“ taikinys, šį dramatišką žingsnį pavadino „nesąžiningu“ ir „didžiausiu teisingumo politizavimu mūsų šalyje“.

Baltieji rūmai griežtai paneigė bet kokį politinį kišimąsi, tačiau precedento neturintis specialiojo prokuroro tyrimas dėl buvusio valstybės vadovo ir dabartinio kandidato į prezidentus sudaro prielaidas užsitęsusiai teisinei kovai.

Spaudos konferencijoje generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskelbė, kad Jackas Smithas, iki šiol Hagoje dirbęs vyriausiuoju prokuroru, kuriam buvo pavesta tirti Kosovo karo nusikaltimus, paskirtas perimti du federalinius tyrimus dėl D. Trumpo.

Vienas iš jų susijęs su buvusio prezidento pastangomis panaikinti 2020 metų rinkimų rezultatus ir 2021-ųjų sausio 6 dieną jo šalininkų surengtu išpuoliu prieš JAV Kapitolijų.

Kitas – tyrimas dėl slaptų vyriausybės dokumentų, paimtų per FTB reidą D. Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje rugpjūtį.

M. Garlandas teigė, kad specialiojo prokuroro paskyrimas atitinka viešąjį interesą, nes tiek respublikonas D. Trumpas, tiek jo įpėdinis demokratas Joe Bidenas išreiškė ketinimus kandidatuoti į prezidentus 2024 metais, nors kol kas oficialiai apie tai yra pareiškęs tik D. Trumpas.

„Šiuo metu paskirti specialųjį prokurorą yra teisinga, – sakė M. Garlandas. – To reikalauja nepaprastos aplinkybės.“

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad J. Bidenas nebuvo iš anksto informuotas apie M. Garlando planus paskirti specialųjį prokurorą.

„Labai nesąžininga“

Interviu „Fox News Digital“ D. Trumpas teigė, kad J. Bideno administracija esą taikosi į jį, kad neleistų jam susigrąžinti prezidento posto.

„Tai yra gėda ir vyksta tik todėl, kad pirmauju visose apklausose abiejose partijose, – tvirtino jis. – Tai nepriimtina. Tai labai nesąžininga. Tai labai politinis reikalas.“

„Tai nebus sąžiningas tyrimas“, – vėliau savo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ svečiams sakė D. Trumpas.

„Šis siaubingas piktnaudžiavimas valdžia yra naujausias iš daugelio raganų medžioklių“, – kalbėjo jis, o jo žodžius palydėjo plojimai.

Pareiškime J. Smithas, anksčiau vadovavęs Teisingumo departamento Viešojo sąžiningumo skyriui, teigė, kad „man prižiūrint tyrimų tempas nesustos ir nesumažės“.

„Priimsiu nepriklausomą sprendimą ir sparčiai bei kruopščiai tęsiu tyrimus, kad ir iki kokių rezultatų atvestų faktai ir įstatymas“, – sakė jis.

Dėl to, kad D. Trumpas antradienį įsitraukė į varžybas dėl Baltųjų rūmų šeimininko posto, galimas kaltinimų pareiškimas jam tampa daug keblesniu klausimu.

Nepriklausomo prokuroro paskyrimas prižiūrėti du tyrimus galėtų padėti apsaugoti J. Bideno paskirtą M. Garlandą nuo kaltinimų, kad tyrimai yra politiškai motyvuoti.

Specialusis prokuroras nustatys, ar buvusiam prezidentui turėtų būti pateikti kokie nors kaltinimai, tačiau galutinį sprendimą dėl kaltinimų pateikimo priims generalinis prokuroras.

Net jei 76 metų D. Trumpas bus sulauks kaltinimų, jis vis tiek galės kandidatuoti į prezidentus – joks JAV teisės aktas nedraudžia to daryti asmeniui, apkaltintam ar nuteistam už nusikaltimą.

D. Trumpui einant prezidento pareigas specialusis prokuroras Robertas Muelleris vykdė tyrimą dėl trukdymo vykdyti teisingumą ir galimo 2016 metų rinkimų sąmokslo su Rusija, tačiau jam nebuvo pareikšti jokie kaltinimai.

Kitos teisinės bėdos

Be federalinių tyrimų, D. Trumpas susiduria ir su kitomis teisinėmis bėdomis.

Niujorko valstijos generalinė prokurorė Letitia James iškėlė civilinę bylą D. Trumpui ir trims jo vaikams dėl machinacijų, susijusių su nekilnojamuoju turtu.

Respublikono atžvilgiu taip pat vykdomas tyrimas dėl jo spaudimo pietinės Džordžijos valstijos pareigūnams pakeisti demokratui J. Bidenui palankius balsavimo 2020-ųjų prezidento rinkimuose rezultatus.

Be kita ko, buvo paviešintas telefoninio pokalbio įrašas, kuriame girdėti, kaip D. Trumpas prašo valstijos sekretoriaus „surasti“ pakankamai balsų rezultatams pakeisti.

Neįprastai ankstyvą D. Trumpo pareiškimą, kad jis kandidatuos į prezidentus 2024 metais, kai kurie analitikai Vašingtone įvertino kaip bandymą išvengti galimų baudžiamųjų kaltinimų.

2019 metais demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai paskelbė apkaltą D. Trumpui už tai, kad jis ieškojo politinio purvo ant J. Bideno Ukrainoje, ir dar kartą – po 2021-ųjų sausio 6-osios Kapitolijaus šturmo, tačiau abu kartus Senatas jį išteisino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.