Rusijos URM Lenkijos sprendimą neįsileisti ministro į ESBO derybas vadina provokuojančiu

Rusija šeštadienį šeštadienį pasmerkė Varšuvos atsisakymą leisti rusų užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui dalyvauti kitą mėnesį vyksiančiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime kaip „beprecedentį ir provokuojantį“.

S. Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-19 14:33

„Lenkijos, kuri laikinai pirmininkauja ESBO, sprendimas atsisakyti leisti užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui dalyvauti gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje vyksiančiame ESBO ministrų susitikime yra beprecedentis ir provokuojantis“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija.

Išvakarėse Lenkijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Varšuva neleis vasarį Ukrainą užpuolusios Rusijos delegacijai dalyvauti ESBO ministrų derybose.

Ministerijos atstovas spaudai Lukaszas Jasina teigiamai atsakė į naujienų agentūros AFP klausimą, ar Maskvos atstovams nebus leidžiama atvykti į gruodį centrinėje Lenkijoje vyksiantį ESBO, kurios narė yra Rusija, susitikimą.

Ukraina taip pat yra šios organizacijos narė.

Lenkija šiemet pirmininkauja 57 valstybes vienijančiai regioninei saugumo organizacijai ir gruodžio 1–2 dienomis Lodzėje surengs metinę ministrų konferenciją.

Kiek anksčiau paklaustas, ar Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas turėtų dalyvauti susitikime, L. Jasina atsakė: „Nenumatome ministro Lavrovo vizito į Lodzę.“

ESBO pirmininkaujanti Lenkija savo ruožtu pareiškime teigia, kad „delegacijos turėtų būti derintis prie galiojančių ES taisyklių, ir į jas neturėtų būti įtraukiami asmenys, kuriems Europos Sąjunga taiko sankcijas“.

„Po neteisėtos Rusijos agresijos prieš Ukrainą vasario 24 dieną į asmenų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą buvo įtraukta Rusijos piliečių, įskaitant ministrą Lavrovą“, – priduriama jame.

Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą, Lenkija ir trys Baltijos šalys nustatė laikinų apribojimų Rusijos piliečių atvykimui, įskaitant piliečius, turinčius kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių išduotas vizas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.