Per šaudymo išpuolį Kolorado valstijoje esančiame LGBTQ klube žuvo 5 žmonės

Per šaudynes viename JAV Kolorado Springso miesto LGBTQ naktiniame klube sekmadienį žuvo mažiausiai penki žmonės, o 18 buvo sužeista, pranešė policija.

Per šaudymo išpuolį Kolorado valstijoje esančiame LGBTQ klube žuvo 5 žmonės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per šaudymo išpuolį Kolorado valstijoje esančiame LGBTQ klube žuvo 5 žmonės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2022, 1:09 PM, atnaujinta Nov 20, 2022, 3:41 PM

Užpuolimas įvyko tuo metu, vakarėlio dalyviams susirinkus į renginį, skirtą paminėti Translyčių asmenų atminimo dieną, kuri kasmet lapkričio 20 dieną minima siekiant pagerbti translyčių asmenų, nužudytų per transfobinio smurto aktus, atminimą.

Šios šaudynės yra naujausias išpuolis per ilgą išpuolių prieš LGBTQ renginių vietas JAV istoriją. Mirtiniausias iš jų įvyko Orlande, Floridos valstijoje 2016 metais.

„Sunkia širdimi turiu jums pranešti, kad šį vakarą vietos klube įvyko šaudynės. Apie 11 val. 57 min. vakaro (sekmadienį 8 val. 57 val. Lietuvos laiku) gavome pirminį telefono skambutį, kad vietos klube, žinomame kaip „Club Q“, vyksta aktyvios šaudynės“, – sakė policijos atstovė Pamela Castro.

Ji teigė, kad medikų komandos bei pareigūnai sureagavo ir „surado vieną asmenį, kuris, mūsų manymu, yra viduje esantis įtariamasis“, ir pridūrė, kad jis sulaikytas ir gydomas vietos ligoninėje.

„Yra 18 sužeistųjų ir penki žuvusieji. Šis skaičius gali keistis, nes tyrimas tęsiamas, – sakė P. Castro. – FTB jau yra įvykio vietoje.“

„Club Q“ sureagavo sakydamas, kad „yra sugniuždytas beprasmiško išpuolio prieš mūsų bendruomenę“.

„Dėkojame už greitą didvyriškų klientų, kurie sutramdė šaulį ir nutraukė šį neapykantos išpuolį, reakciją“, – rašoma socialiniame tinkle „Facebook“.

Anksčiau šeštadienį klubas paskelbė apie 20 val. vietos laiku prasidedantį LGBTQ renginį.

„Švenčiame Translyčių atminimo dieną su įvairiomis lytinėmis tapatybėmis ir pasirodymų stiliais“, – rašoma įraše.

Smurtas naudojant šaunamuosius ginklus yra didelė problema JAV, kur 2022 metais įvyko daugiau nei 600 masinių šaudynių, kaip skelbiama svetainėje „Gun Violence Archive“.

2016 metų birželio 12 dieną Orlando naktiniame klube „Pulse Nightclub“ vyras ėmė šaudyti, nužudydamas 49 žmones, palikdamas daugiau kaip 50 sužeistųjų – tada tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusios masinės šaudynės šiuolaikinės JAV istorijoje.

Praėjusiais metais prezidentas Joe Bidenas paminėjo penktąsias šaudynių Orlande metines ir žengė retą žingsnį – pareiškė, kad paskelbs klubą nacionaliniu memorialu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.