Iš Melitopolio mero – šokiruojantys liudijimai: iš okupantų pagrobtų ukrainiečių liko tik oda ir kaulai Sąlygas palygino su Aušvicu

Rusai okupuotame Melitopolyje pagrobė daugiau nei 500 žmonių. Išskirtiniame interviu „Kyiv Post“ Melitopolio miesto meras Ivanas Fiodorovas sakė, kad žmonės buvo sulaikyti dėl daugelio priežasčių, įskaitant bet kokius proukrainietiškus jausmus.

Iš Melitopolio mero – šokiruojantys liudijimai: iš okupantų pagrobtų ukrainiečių liko tik oda ir kaulai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Iš Melitopolio mero – šokiruojantys liudijimai: iš okupantų pagrobtų ukrainiečių liko tik oda ir kaulai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 8:23 PM

Tie, kurie buvo pagrobti, susiduria su šokiruojančiomis sąlygomis ir prievarta nelaisvėje.

„Ką tik buvau informuotas apie paleistą kalinį iš Melitopolio, kuriam liko tik oda ir kaulai“, – sakė I.Fiodorovas.

„Jo kaukolė lūžusi, ir jis sakė, kad sąlygos rusų nelaisvėje yra blogesnės nei Aušvice.“

Pats I.Fiodorovas Rusijos valdžios buvo sulaikytas šešias dienas, psichologinį nelaisvės spaudimą apibūdindamas kaip „nuolatinį“.

Jis pasakė: „Kai jie ateina į kitą kamerą ir sulaužo kaliniams rankas bei kojas, kad jų riksmai būtų girdimi visame sulaikymo centre, supranti, kad jie bet kurią akimirką gali ateiti į tavo kamerą ir padaryti tą patį.“

Šiuo metu Rusijos valdžia laiko apie 100 žmonių.

I.Fiodorovas pažymėjo, kad visas Melitopolis dabar tarnauja kaip karinė bazė, kurią rusai pasirinko kaip administracinį ir logistikos centrą.

Jis apibūdino kitą metodą, kuriuo Rusija primeta miestui savo valią: „Jie bando įvesti rublį, bet vietiniai šį procesą sabotuoja. Šiandien yra dvi valiutos – rublis ir grivina, tačiau grivina vertinama aukščiau.“

„Jeigu gyvenimą Melitopolyje vertintume apskritai, tai čia dabar gyvenimas be taisyklių ir įstatymų, be darbo ir atlyginimų. Ir tuo pačiu nenuspėjamas bei pavojingas... Rusai mano, kad jei privers ukrainiečius elgetauti, bus lengviau su jais derėtis.“

Kovos dėl Melitopolio prasidėjo vasario 24 d., kai Rusija atakavo Ukrainą.

Ukrainos kariuomenė dvi dienas priešinosi Melitopolyje, o paskui pasitraukė į Vasilivką. Vasario 26 dieną į miestą įžengė rusų kariuomenė. Gyventojai juos pasitiko protestuodami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.