Ukraina atsikirto į Rusijos kaltinimus dėl „karo belaisvių žudymo“: tiria, kas iš tiesų užfiksuota įraše

Ukraina neigia Rusijos kaltinimus dėl karo nusikaltimų po to, kai internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame teigiama, kad daugiau kaip 10 rusų karių žuvo, kai jie, neva, ruošėsi pasiduoti.

Per Rusijos išpuolius Charkovo srityje žuvo 1 žmogus, 3 sužeisti Donecko srityje. Per pastarąją parą Rusijos pajėgos atakavo gyvenvietes Donecko, Charkovo, Zaporožės ir Mykolajivo srityse.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Per Rusijos išpuolius Charkovo srityje žuvo 1 žmogus, 3 sužeisti Donecko srityje. Per pastarąją parą Rusijos pajėgos atakavo gyvenvietes Donecko, Charkovo, Zaporožės ir Mykolajivo srityse.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
karas Ukrainoje.<br>AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2022, 10:11 AM

Ukrainos ombudsmenas Dmytro Lubinecas sakė, kad incidentas buvo inscenizuotas.

Interviu naujienų agentūrai „Associated Press“ ministro pirmininko pavaduotoja Olha Stefanišyna teigė, kad Ukraina ištirs vaizdo įrašą ir kad labai mažai tikėtina, jog fragmentiška vaizdo medžiaga padėtų įteisinti Maskvos teiginius.

Maskva, plačiai žinoma dėl daugybės karo nusikaltimų Ukrainoje, kaltino Kijevą, kad šis vykdo egzekucijas belaisviams.

„Mes žinome apie vaizdo įrašus ir juos nagrinėjame“, – lapkričio 18 d. agentūrai „Reuters“ pareiškė Jungtinių Tautų Žmogaus teisių biuro atstovė spaudai Marta Hurtado.

„Įtarimai dėl egzekucijų, įvykdytų „hors de combat“ kariams, turėtų būti nedelsiant, išsamiai ir veiksmingai ištirti, o kaltininkai patraukti atsakomybėn“, – teigė ji.

Remiantis vaizdo įrašu, pirmą kartą paskelbtu lapkričio 13 d., Ukrainos kariai paėmė į nelaisvę apie 10 rusų karių, kaip teigiama, neseniai išlaisvintame Makiivkos kaime Luhansko srityje.

Po to, kai rusų kariai išrikiuojami ant žemės, neidentifikuotas vyras pradeda šaudyti Ukrainos karių kryptimi, ir vaizdo įrašas staiga baigiasi.

Lieka neaišku, ar vaizdo įraše šaudantis vyras atstovauja Rusijos, ar Ukrainos pusei.

Antrame vaizdo įraše, kuriame, matyt, rodomas iš drono nufilmuotas vaizdas, matyti, kad išsirikiavę rusų kariai yra negyvi. Informacijos apie tai, kas nutiko vaizdo įraše užfiksuotiems Ukrainos kariams, nėra.

Mūšio lauko tendencijos

Panašu, kad Rusijos karinė vadovybė planuoja perkelti iš Chersono ir kitų teritorijų vakariniame Dniepro upės krante pasitraukusius dalinius į rytinę fronto liniją, pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Tikėtina, kad tai bus Donecko ir Luhansko sritys, teigiama pranešime. Užimti Donbasą buvo seniai siektas Kremliaus tikslas, tačiau per pastaruosius keturis mėnesius jo pajėgos nepasiekė beveik jokios pažangos.

Ukrainos generalinio štabo duomenimis, tikėtina, kad siekdamos tvirčiau užimti Luhansko sritį, Rusijos pajėgos regione įrengia daugiau patikros punktų, kad nustatytų ir sulaikytų dezertyrus.

Mūšio lauke Ukrainos kariuomenė pranešė, kad atrėmė išpuolius prie neseniai išlaisvinto Bilohorivkos miesto Luhansko srityje ir prie šešių gyvenviečių, įskaitant Bachmutą Donecko srityje.

Vakare sakydamas kalbą prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad Ukrainos pajėgos po truputį juda į priekį Luhansko srityje, tačiau sunkiausi mūšiai tebevyksta Donecko srityje, kur tęsiasi intensyvus Rusijos apšaudymas.

Per pastarąją parą Ukraina surengė šešis antskrydžius prie Rusijos karinių bazių ir įrangos, taip pat prie priešlėktuvinių raketų sistemų, sakoma Generalinio štabo pranešime.

Rusijos atakos

V.Zelenskis sakė, kad nuo vasario 24 d. Rusijos pajėgos į Ukrainą paleido daugiau kaip 4700 raketų.

Jis pridūrė, kad dėl pastarojo meto Rusijos atakų prieš Ukrainos energetikos infrastruktūrą be elektros energijos liko 20 mln. žmonių – beveik pusė prieškarinės šalies gyventojų.

Lapkričio 20 d. Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai, dislokuoti Maskvos kontroliuojamoje Zaporožės atominėje elektrinėje, pranešė, kad ryte išgirdo daugiau kaip dešimt sprogimų.

Ekspertai teigė, kad objekte buvo apgadinti kai kurie pastatai ir įranga, tačiau „kol kas nė vienas iš jų nėra itin svarbus branduolinei saugai ir pavojingumui“, teigiama JT branduolinės priežiūros institucijos ataskaitoje.

Kaimyninėje Lenkijoje ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sakė, kad vykstantis tyrimas dėl raketos sprogimo, per kurį lapkričio 15 d. žuvo du žmonės, „kurį laiką užtruks“, tačiau buvo pakviesti ekspertai iš Ukrainos ir NATO.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje M.Morawieckis pažymėjo, kad yra tam tikrų įrodymų, tačiau jie „visiškai tiksliai neparodo, iš kur buvo paleista raketa“.

Parengta pagal „The Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.