Europos Parlamentas: ES plėtra yra svarbiausias Sąjungos geopolitinis įrankis

Trečiadienį europarlamentarai paragino išjudinti ES plėtros politiką tiek tarp ES valstybių, tiek tarp narystės Sąjungoje siekiančių šalių, sakoma EP pranešime spaudai.

Europos Parlamentas.<br>Dpa/Scanpix nuotr.
Europos Parlamentas.<br>Dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 5:50 PM

Atsižvelgdami į Rusijos grėsmę taikai ir stabilumui Europoje, EP nariai pasiūlė suaktyvinti ES plėtros procesą. Savo rekomendacijose (502 balsai už, 75 prieš, 61 susilaikius) jie siūlo peržiūrėti sprendimų dėl ES plėtros procesą ir vietoj reikalavimo juos priimti vieningai, taikyti kvalifikuotos daugumos balsavimo būdą. Europarlamentarai taip pat ragina ES valstybes įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus Vakarų Balkanų ir Rytų partnerystės valstybėms ir vengti alternatyvių ES plėtrai pasiūlymų.

Demokratinės reformos ir teisės viršenybė turi tapti esminiu ES plėtros reikalavimu. Kartu svarbu stiprinti ES kandidačių priežiūrą, atidžiau vertinti jų pažangą ir įsipareigojimų vykdymą, pridūrė EP nariai. Jie reikalauja taikyti sankcijas dėl nepagrįsto delsimo tęsti reformas. Jie taip pat nori, kad pažanga būtų tinkamai atlyginama, pavyzdžiui, galimybe gauti ES lėšų atitinkamose srityse, kad piliečiai galėtų pasinaudoti stojimo teikiama nauda viso proceso metu, o ne tik jį užbaigus. Europarlamentarai ragina nustatyti aiškius derybų su narystės siekiančiomis šalimis užbaigimo terminus, kurie neturėtų peržengti šio dešimtmečio pabaigos.

EP nariai taip pat ragina teikti pirmenybę narystės siekiančių šalių politikos suderinimui su ES bendra užsienio ir saugumo politika ir tęsti stojimo derybas su Serbija tik tuo atveju, jei šalis prisijungs prie ES sankcijų Rusijai ir darys ženklią pažangą įgyvendindama su ES susijusias reformas. Europos Parlamentas palankiai vertina Komisijos rekomendaciją dėl šalies kandidatės statuso suteikimo Bosnijai ir Hercegovinai sąlygų ir ragina Europos Vadovų Tarybą kuo greičiau imtis tolesnių veiksmų, susijusių su šia rekomendacija.

Europarlamentarai sveikina Europos Vadovų Tarybos išimties tvarka greitai priimtą sprendimą dėl Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo paraiškų dėl narystės ES ir ragina šias valstybes tęsti esmines reformas.

EP pranešėjas Tonino Picula teigė: „Europos Parlamentas visada rėmė ES plėtrą. Norime užtikrinti, kad ES išliktų besivystanti Europos valstybių bendruomenė, atvira prie jos prisijungiančioms panašiai mąstančioms demokratijoms, kurios dalijasi bendromis vertybėmis ir interesais.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.