Ukrainos pareigūnai atliko kratas Maskvos patriarchato cerkvėse: rado prorusiškos literatūros, milijonus grynųjų ir įtartinų asmenų

Ukrainos saugumo tarnyba SBU trečiadienį pranešė, kad per surengtus reidus keliuose ortodoksų vienuolynuose konfiskavo „prorusiškos literatūros“, grynųjų pinigų ir apklausė dešimtis žmonių.

Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pareigūnai per kratas Maskvos patriarchato cerkvėse rado prorusiškos literatūros, milijonus grynųjų ir įtartinų Rusijos piliečių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos saugumo tarnybos (UST) pareigūnai per kratas Maskvos patriarchato cerkvėse rado prorusiškos literatūros, milijonus grynųjų ir įtartinų Rusijos piliečių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 11:32 AM, atnaujinta Nov 25, 2022, 12:32 PM

Reidai taip pat sulaukė reakcijos iš Kremliaus.

SBU antradienį paskelbė surengusi reidų įvairiose vietose, įskaitant į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą XI amžiaus Kiejvo Pečorų lauros vienuolyną, dėl galimų ryšių su Rusijos agentais.

Pečorų lauros vienuolyne taip pat yra įsikūrusi Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atšaka, anksčiau priklausiusi Maskvos jurisdikcijai, bet savo ryšius su ja nutraukusi rusų kariuomenei įsiveržus į Ukrainą.

SBU trečiadienį pranešė, kad atlikus kratas daugiau kaip 350 su Bažnyčia susijusių objektų, buvo rasta „prorusiškos literatūros, naudotos seminarijos ir parapijų mokyklose, įskaitant „rusų pasaulio“ propagandą“.

Šis terminas buvo naudojamas siekiant didinti Rusijos politinę įtaką buvusiose sovietinėse šalyse, o Kremliaus lyderis Vladimiras Putinas invaziją į Ukrainą pradėjo tvirtindamas, kad taip gina čia gyvenančius rusakalbius.

SBU taip pat teigia, kad reidų metu konfiskavo „daugiau kaip du milijonus Ukrainos grivinų (52,4 tūkst. eurų), daugiau kaip 100 tūkst. JAV dolerių (96,8 tūkst. eurų) bei kelis tūkstančius Rusijos rublių“.

Saugumo tarnybos išplatintame pranešime nurodoma, kad buvo patikrinta 850 asmenų, įskaitant Rusijos ir Ukrainos piliečius, ir kad „daugiau kaip 50“ iš jų „nuodugniai apklausė kontržvalgybos“ pareigūnai.

„Kai kurie iš jų pateikė pasus ir sovietinių laikų karines tapatybės korteles arba išvis neturėjo jokių originalių dokumentų, o tik jų kopijas, arba turėjo ukrainietiškus pasus su klastojimo arba sugadinimo požymiais“, – rašoma SBU pranešime.

Taip pat skelbiama, kad SBU atlikto kratas dviejuose vienuolynuose ir vyskupijoje Rivnės srityje, esančioje Ukrainos šiaurės vakaruose.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios atstovas spaudai šiuos koordinuotus saugumo tarnybos reidus pavadino „Ukrainos tikinčiųjų bauginimu“.

Tuo metu Kremlius pasmerkė SBU atliktas kratas kaip naujausią Kijevo „karo“ su Rusijos Bažnyčią etapą.

2019-aisiais Rusija neteko daug Ukrainos parapijų, kai dėl istorinės schizmos, kurią paskatino Kremliaus įvykdyta Krymo pusiasalio aneksija bei parama prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje, buvo įkurtas Ortodoksų Bažnyčios Kijivo patriarchatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.