Nobelio premijos laureato A. Bialiackio žmona atsiims jo apdovanojimą

Kalinamo Baltarusijos aktyvisto Alesio Bialiackio, vieno iš šių metų Nobelio taikos premijos laureatų, žmona per būsimą ceremoniją priims apdovanojimą jo vardu, penktadienį pranešė organizatoriai.

Baltarusijos aktyvistas Alesius Bialiackis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Baltarusijos aktyvistas Alesius Bialiackis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 5:39 PM

60-metis A. Bialiackis prestižinį apdovanojimą gavo spalio mėnesį kartu su Rusijos teisių gynimo grupe „Memorial“ ir Ukrainos žmogaus teisių organizacijai „Pilietinių laisvių centras“, dokumentuojančiai Rusijos karo nusikaltimus prieš Ukrainos žmones.

Apdovanojimas bus įteiktas gruodžio 10 dieną Osle vyksiančioje iškilmingoje ceremonijoje.

A. Bialiackis buvo įkalintas po didelio masto demonstracijų prieš režimą 2020 metais, kai Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka paskelbė pergalę rinkimuose, kuriuos tarptautinė bendruomenė laikė nesąžiningais.

Norvegijoje laureatui atstovaus žmona Natalia Pinčuk.

„Labai džiaugiamės, kad ji ištrūko iš Baltarusijos ir viskas sutvarkyta taip, kad ji galėtų dalyvauti gruodžio 10 dieną Oslo rotušėje vyksiančioje [Nobelio] premijos įteikimo ceremonijoje“, – naujienų agentūrai AFP elektroniniu paštu nurodė Nobelio instituto vadovas Olavas Njolstadas.

Institutas pranešė, kad „Memorial“ atstovaus jo pirmininkas Janas Račinskis, o „Pilietinių laisvių centrui“ – jos direktorė Oleksandra Matvijčuk.

Itin simboliškas šių metų laureatų pasirinkimas – jie atstovauja trims tautoms, atsidūrusioms karo Ukrainoje, kuris Europą įstūmė į didžiausią saugumo krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, centre.

Komitetas pareiškė, kad pagerbė laureatus dėl jų kovos už „žmogaus teises, demokratiją ir taikų sambūvį kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje, Rusijoje ir Ukrainoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?