Prancūzijos parlamentarai balsavo už teisės į abortą įtvirtinimą konstitucijoje

Prancūzijos įstatymų leidėjai, reaguodami į neseniai Lenkijoje ir JAV padarytus pakeitimus, ketvirtadienį balsavo už tai, kad į konstituciją būtų įtraukta teisė į abortą.

Prancūzijos parlamentarai balsavo už teisės į abortą įtvirtinimą konstitucijoje.<br>123rf.com nuotr.
Prancūzijos parlamentarai balsavo už teisės į abortą įtvirtinimą konstitucijoje.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 8:55 AM

Kraštutinių kairiųjų partijos „La France Insoumise“ („Nenugalėtoji Prancūzija“, LFI) ir valdančiosios centristų koalicijos parlamentarai pasiekė susitarimą dėl naujos nuostatos formuluotės, kuri buvo priimta didžiule balsų dauguma.

„Įstatymas garantuoja teisės savanoriškai nutraukti nėštumą veiksmingumą ir vienodą prieinamumą“, – rašoma siūlomame Konstitucijos 66 straipsnio papildyme.

Projektui pritarta 337 balsais prieš 32, todėl dabar jis bus siunčiamas tvirtinti konservatorių daugumą turinčiam Senatui.

Iniciatyvą paskatino JAV Aukščiausiasis Teismas, šiais metais priėmęs didelį atgarsį sukėlusį sprendimą panaikinti visoje šalyje galiojusią amerikiečių teisę nutraukti nėštumą.

Lenkijos konservatyvioji vyriausybė taip pat labai apribojo teisę į abortus.

„Asamblėja kalba pasauliui, mūsų šalis kalba pasauliui“, – sakė džiūgaujanti parlamentinės LFI frakcijos narė Mathilde Panot (Matild Pano), dedikuodama balsavimą Vengrijos, Lenkijos ir Jungtinių Valstijų moterims.

Kartu su prezidento Emmanuelio Macrono partijos nariu šį teisės aktą inicijavusi M. Panot teigė, kad šis žingsnis Prancūzijoje yra būtinas siekiant apsisaugoti „nuo regresijos“.

Abortai Prancūzijoje buvo įteisinti 1974 metų įstatymu, už kurį pasisakė tuometinė sveikatos apsaugos ministrė Simone Veil (Simon Vel) – kovos už moterų teises ikona, kuriai po mirties 2018 metais E. Macronas suteikė retą garbę būti palaidotai Panteone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.