Ispanija ir ES siūlo panaikinti Gibraltaro sieną

Madridas ir Briuselis kreipėsi į Jungtinės Karalystės vyriausybę su pasiūlymu panaikinti Ispaniją ir Gibraltarą skiriančią pasienio tvorą, kad būtų palengvinta judėjimo laisvė, penktadienį pranešė Ispanijos užsienio reikalų ministras.

Ispanijos ir Gibraltaro pasienis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Ispanijos ir Gibraltaro pasienis.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 12:40 PM

Londonas situacijos nekomentavo, tačiau Gibraltaro vyriausiasis ministras teigė, kad jo vyriausybė ir JK turi savo pasiūlymų.

„Jungtinei Karalystei pateiktas tekstas yra išsamus pasiūlymas, į kurį įtrauktos nuostatos dėl judumo, siekiant panaikinti pasienio tvorą ir užtikrinti judėjimo laisvę“, – pareiškime teigė Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas.

Dėl tokio žingsnio Ispanija, kaip Šengeno zonos atstovė, taptų „atsakinga už Gibraltaro išorės sienų kontrolę“, pridūrė jis.

Šengeno erdvėje žmonės gali laisvai judėti per 26 valstybių narių, iš kurių keturios nepriklauso Europos Sąjungai, vidaus sienas.

Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo Gibraltaro parlamente pareiškė, kad J. M. Albareso pastabos apie vykstančias derybas dėl po „Brexito“ sudarytos sutarties su ES dėl anklavo ateities „išdėsto Ispanijos požiūrį“.

„Jungtinė Karalystė ir Gibraltaras taip pat turi pasiūlymų, kuriais siekiama naudos viso regiono žmonėms“, – sakė jis.

Prie Viduržemio jūros ir Atlanto vandenyno susiliejimo vietos esantis Gibraltaras – mažytis JK anklavas Ispanijos pietiniame pakraštyje – yra strateginės svarbos uostamiestis: kiekvieną dieną jo sieną kerta apie 15 tūkst. žmonių, kasdien atvykstančių čia dirbti.

Dauguma jų yra ispanai, gyvenantys skurdžiame kaimyniniame La Linėjos mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.