Pedofilą nužudžiusi išnaudotų vaikų motina atliko bausmę ir paskelbė, ko imsis toliau

Trys broliai, kuriuos Londono gyvenvietėje išnaudojo pedofilas, pakeitęs savo vardą, kad nuslėptų 24 ankstesnius nuosprendžius už vaikų išnaudojimą praeityje, prisipažino, kad „džiaugiasi“, jog jų motina, norėdama juos apsaugoti, jį nužudė.

Vaikų tvirkintojas M. Pleastedas ir jį nužudžiusi S. Sands.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vaikų tvirkintojas M. Pleastedas ir jį nužudžiusi S. Sands.<br>Lrytas.lt koliažas.
S. Sands.<br>„Twitter“ nuotr.
S. Sands.<br>„Twitter“ nuotr.
Virtuviniu peiliu ginkluota S. Sands.<br>Stop kadras.
Virtuviniu peiliu ginkluota S. Sands.<br>Stop kadras.
S. Sands.<br>„Twitter“ nuotr.
S. Sands.<br>„Twitter“ nuotr.
M. Pleastedas.<br>„Twitter“ nuotr.
M. Pleastedas.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 11:24 PM

Sarah Sands išgėrė du butelius vyno ir 2014 m. nuėjusi į 77 metų Michaelo Pleastedo namus gretimame daugiabutyje Rytų Londone aštuonis kartus dūrė jam peiliu.

Pradėjo kampaniją

Visi jos sūnūs sulaukė 18 metų ir atsisakė teisės į anonimiškumą, kad palaikytų savo vienišą motiną, kuri po ketverių metų išėjo iš kalėjimo ir dabar vykdo kampaniją už tai, kad Jungtinėje Karalystėje būtų sugriežtintos taisyklės dėl leidimo seksualiniams nusikaltėliams pasikeisti vardus.

Vienas iš jos berniukų, Bradley'is, prisipažino, kad sužinojęs, jog ji mirtinai subadė M.Pleastedą, iš karto pagalvojo, kad už įvykdytą teisingumą mamai turėtų būti nusilenkiama. Tuo tarpu jo dvyniai broliai sakė, kad po nusikaltėlio nužudymo jie pasijuto saugesni. Reece'as, kuriam tada buvo 11 metų, teigė, kad buvo „gera žinoti, jog jis mirė“.

Naujame BBC dokumentiniame filme, pavadintame „Nužudyti mano vaikų smurtautoją“, berniukų buvo paklausta, ar jie džiaugiasi, kad M.Pleastedas mirė. Jie iš karto ir vienbalsiai atsakė: „O taip, tikrai“.

Reece'as pridūrė: „Ką jie sau galvojo, išleisdami jį už užstatą? Kas jums leido manyti, kad jis nepagalvos: „Žinau, kad vis tiek mane pagaus. Žinau, kad man teks atlikti bausmę. Prieš tai bent pričiupsiu dar keturis ar penkis vaikus.“

Penkių vaikų motina taip pat buvo nufilmuota verkianti prie buto, kuriame subadė savo auką, ir sakė:

„Jis atėmė iš manęs viską. Iki šiol nėra žodžių, kuriais galėčiau apibūdinti, kaip tai graužia tave iš vidaus. Jis išardė mano šeimą.

Jis sugriovė mano gyvenimą ir bandė atimti brangiausią dalyką mano gyvenime. Niekada nebus taip, kad mano vaikai viena dieną pabus ir nebeprisimins, kas įvyko. Niekada negalėsiu pakeisti to, kad, sapnuodami košmarus, jie naktį rėkia.

Negalėjau jiems pasakyti, kad tai buvo sapnas, nes taip nebuvo – jis buvo mūsų gyvas košmaras. Tai graužia mane, nes jie yra mano mažyliai. Už juos atiduočiau gyvybę“, – kalbėjo savo vaikų išnaudotoją nužudžiusi S.Sands.

24 kaltinimai

M.Pleastedas išnaudojo tris moters vaikus ir kitus kaimynystėje gyvenusius berniukus ir jau tris dešimtmečius buvo teisiamas už nusikaltimus, susijusius su vaikų išnaudojimu, įskaitant 24 apkaltinamuosius nuosprendžius.

Teisės spraga leidžia registruotiems seksualiniams nusikaltėliams pakeisti savo vardą pagal notarinį aktą. Ši gudrybė gali padėti asmenims gauti naują vairuotojo pažymėjimą, pasą ir net naują, švarų teistumų registro pažymėjimą, kad jie galėtų bendrauti su vaikais, perspėjo JK leiboristų parlamento narė Sarah Champion.

S.Sands sakė, kad dabar gailisi nužudžiusi pedofilą. „Aš atnešiau į pasaulį gyvybę. Niekada nepagalvojau, kad galiu būti kalta dėl to, kad iš šio pasaulio paėmiau gyvybę“, – sakė ji.

Tačiau ji pridūrė: „Jei pedofilai liečia vaikus, tai turi turėti pasekmių. Pasislėpę už pakeisto vardo... tai turi būti iš jų atimta. Iš jų turi būti atimta teisė keisti vardą.“

S.Sands buvo nuteista už netyčinę žmogžudystę, ir išsisuko nuo kaltinimų tyčiniu nužudymu, nes buvo manoma, kad ji prarado kontrolę. Ji buvo įkalinta ir vėliau sakė: „Aš pasielgiau taip, kaip pasielgtų bet kuri motina.“

Paaiškėjo, kad M.Pleastedas, kurį moters šeima laikė draugišku ir paslaugiu kaimynu jų gyvenvietėje Londono rytuose, pasikeitė vardą iš Robino Moulto, kad nuslėptų seniai įvykdytus nusikaltimus prieš vaikus. S.Sands netgi gamino jam maistą ir juo rūpinosi – nežinodama, kad jis smurtauja prieš jos sūnus.

Viešai nebuvo žinoma, kad jos vaikai buvo M.Pleastedo aukos, kai ji buvo įkalinta, nes jie turėjo teisę į anonimiškumą. Ji teigė, kad iš pradžių ketino grasinti M.Pleastedui, kuris buvo paleistas už užstatą ir laukė teismo, kad priverstų jį prisipažinti kaltu ir jos vaikams nereikėtų duoti parodymų teisme.

S.Sands sūnūs Bradley'is, Alfie'is ir Reece'as atsisakė savo teisės į anonimiškumą visam gyvenimui, kad galėtų kalbėti ir būti išgirsti. Visi jie prisipažino, kad po to, kai jų motina nužudė M.Pleastedą, jie jautėsi saugesni.

„Tai buvo pagarbos vertas poelgis... Nesiruošiu to neigti“, kai sužinojo, ką padarė jo motina, sakė jos sūnus Bradley'is.

Vienas iš jos sūnų dvynių, Reece'as, teigė, kad jam buvo „gera žinoti, jog jis mirė“, bet tai nesustabdė jokių vėlesnių minčių. „Žinote, mes dažnai pabusdavome verkdami ir klausdavome, kur mama?“.

Alfie'is pridūrė: „Tai leido mums jaustis saugiau. Tai nesumažino košmarų. Tačiau tai suteikė mums saugumo jausmą, nes nereikėjo eiti gatve galvojant, kad jis pasirodys už kampo.“

Žudyti nenorėjo

2015 m. Old Bailey teisme S.Sands buvo nuteista už netyčinę žmogžudystę dėl kontrolės praradimo ir galiausiai įkalinta septyneriems su puse metų, tačiau apeliacinis teismas sumažino jai skirtą bausmę iki trejų su puse metų.

Teismui ji sakė, kad norėjo jį išgąsdinti – bet užsipuolė jį, kai jis pareiškė, kad visi jos vaikai viską išgalvojo.

„Supratau, kad padariau didžiulę klaidą. Bet jis nė kiek nesigailėjo. Kai jis pasakė: „Jūsų vaikai meluoja“, man Visas pasaulis sustingo. Kairėje rankoje laikiau peilį ir prisimenu, kad jis bandė jį pagriebti.“

Ji tvirtino, kad niekada neketino nužudyti pedofilo. Tačiau tai įvyko, o praėjus kelioms valandoms po užpuolimo ji pati pasidavė policijai su peiliu rankoje ir krauju sutepta apranga.

Kol jų vieniša motina buvo už grotų, penki S.Sands vaikai gyveno su močiute.

Apibūdindamas, kaip tai atrodė, Bradley'is sakė: „Viename kambaryje mūsų buvo daugybė. Nebuvo jokio privatumo.

Mano močiutė kalėjime telefonu kalbėdavo su mama ir klausdavo jos, ar galiu eiti žaisti futbolą, ar išeiti su draugais. Dažnai ji sakydavo „ne“.

Bradley'is pridūrė, kad kai jo mama buvo įkalinta, jai buvo labai sunku. O taip pat ir jos vaikams.

Kai susipažino su M.Pleastedu, S.Sands manė, kad tai geras žmogus: „Aš nuoširdžiai maniau, kad jis yra mielas senas žmogus. Gaminau jam maistą, rūpinausi juo ir leidau su juo laiką, kai tik galėjau.“

Šeštadieniais berniukai dirbo vietinėje popieriaus parduotuvėje, bet kartais M.Pleastedas pasiimdavo juos į savo butą ir prieš juos smurtaudavo.

„Ta gėda, kurią jaučiau. Turėjau žinoti. Tai mane žeidžia, nes jie mano kūdikiai. Už juos atiduočiau gyvybę“, – sielojosi S.Sands.

Apie savo išpuolį ji sakė: „Nežinojau, ką darau. Buvau išsigandusi ir padariau siaubingą klaidą. Jis nerodė jokios baimės ir visiškai nesigailėjo.“

„Jis pasakė: „Tavo vaikai meluoja“ – ir aš sustingau. Nebesiklausiau jo sapalionių. Jis priėjo prie manęs. Kairėje rankoje laikiau peilį, o jis bandė jį pagriebti. Prisimenu, kaip išėjau.

Nenorėjau, kad viskas pasisuktų taip, kaip pasisuko. Neketinau jo nužudyti. Policija buvo teisi užduodama klausimus. Aš paėmiau įstatymą į savo rankas“, – pasakojo S.Sands.

Moteris prisipažino, kad kalėjima jai buvo labai sunku. „Norėjau nusižudyti ir šešis mėnesius kasdien verkiau. Net ir būdama tokios būsenos aš vis tiek skambindavau ryte pasisveikinti su vaikais, o po pamokų klausdavau apie jų dienas.“

„Jie pyko ant manęs, – pridūrė S.Sands. – Prieš man išvykstant mes buvome tokie artimi, o paskui staiga manęs nebebuvo šalia. Jiems buvo baisu.“

JK vidaus reikalų ministerija teigė, kad jau atliko klausimo dėl galimybės seksualiniams nusikaltėliams keisti vardus peržiūrą, ir šalyje jau galioja griežtos taisyklės, taikomos bendruomenėje gyvenantiems seksualiniams nusikaltėliams.

Praėjusiais metais vyriausiasis sūnus Bradley'is, kuriam tuo metu buvo 12 metų, atsisakė teisės į anonimiškumą, kad atskleistų pedofilo nusikaltimus.

Naujame interviu BBC savo istoriją paviešino ir broliai dvyniai Alfie'is ir Reece'as, kuriems tada buvo 11 metų.

Broliai pasakojo, kad iš savo namų matydavo prievartautojo namus ir bijodavo jį pamatyti, kai išeidavo į lauką.

Jų motina sakė, kad gailisi dėl to, ką padarė, tačiau sūnūs sakė, kad supranta jos veiksmus.

Dabar S.Sands teigia, kad taisyklės turėtų būti sugriežtintos, kad seksualiniai nusikaltėliai negalėtų keisti savo vardo ir pavardės, ir taip priartėti prie daugiau aukų.

M.Pleastedas buvo gerai žinomas gyvenvietėje, dirbo spaudos kioske ir dažnai sėdėdavo lauke, kad susitiktų su šeimomis, taip gaudamas galimybę prieiti prie mažų vaikų.

Daugiabutis, kuriame jis gyveno greta Sandsų šeimos, turėjo vaizdą į žaidimų aikštelę ir mokyklą Rytų Londone.

Per 2015 m. vykusį teismo procesą paaiškėjo, kad M.Pleastedas per tris dešimtmečius už lytinius nusikaltimus buvo nuteistas net 24 kartus.

Tuo metu, kai gyveno greta Sandsų, jis buvo neseniai pasikeitęs pavardę, o jo praeities nusikaltimai buvo įregistruoti senuoju vardu. Tai reiškė, jog nedaug kas žinojo apie jo praeitį.

S.Sands sakė, kad neturėjo priežasčių nepasitikėti vyresniu kaimynu, su kuriuo jai patiko bendrauti ir gaminti jam maistą, ir manė, kad tai bus geras būdas jos sūnui užsidirbti kišenpinigių.

Praėjus vos kelioms savaitėms jai buvo pranešta, kad M.Pleastedas buvo apkaltintas dviejų vaikų tvirkinimu.

Jos sūnus iš pradžių neigė, kad jam kas nors nutiko, tačiau po kelių mėnesių, 2014 m. lapkritį, jaunuolis palūžo ir prisipažino, kad buvo viliojamas ir išnaudojamas.

Bradley'is, kuriam dabar 19 metų, atsisakė anonimiškumo, kad galėtų papasakoti apie savo išgyvenimus, atskleisdamas, kad iš pradžių jam buvo „per daug gėda“ ir jis manė, kad pateks į bėdą, tačiau sapnavo košmarus, kad pedofilas vėl jį persekios.

M.Pleastedas neigė jam pateiktus kaltinimus, o tai reiškė, kad jo mažametės aukos turėjo eiti į teismą ir liudyti prieš jį.

Per teismo posėdį S.Sands teismui sakė, kad nuėjo pas M.Pleastedą prašyti, kad jis prisipažintų dėl savo nusikaltimų ir apsaugotų savo aukas nuo būtinybės kreiptis į teismą.

Tačiau kai jis atidarė duris, nekreipė dėmesio į jos prašymą ir tik „šypsojosi“, sakydamas, kad jos berniukai yra melagiai, ji prarado savitvardą ir aštuonis kartus dūrė seniui virtuviniu peiliu, kuriuo iš pradžių tikėjosi jį išgąsdinti.

Parengta pagal BBC ir „Dailymail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.