U. von der Leyen: per karą žuvo daugiau nei 20 tūkst. civilių ir 100 tūkst. Ukrainos karių

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen trečiadienį pareiškė, kad per karą žuvo daugiau nei 20 tūkst. civilių bei daugiau nei 100 tūkst. Ukrainos karių ir pasiūlė įkurti „specializuotą teismą“, kuris teistų Rusijos aukšto rango pareigūnus už karą Ukrainoje.

Ursula von der Leyen.<br>Stop kadras.
Ursula von der Leyen.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 11:34 AM, atnaujinta Nov 30, 2022, 4:21 PM

„Rusijos invazija į Ukrainą atnešė mirtį, nuniokojimą ir neapsakomas kančias. Visi prisimename Bučos siaubą. Skaičiuojama, kad iki šiol žuvo daugiau kaip 20 tūkst. civilių gyventojų ir daugiau kaip 100 tūkst. Ukrainos kariškių.

Rusija turi sumokėti už savo siaubingus nusikaltimus, įskaitant agresiją prieš suverenią valstybę. Toliau remdami Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT), siūlome įkurti Jungtinių Tautų remiamą specializuotą teismą Rusijos agresijos nusikaltimui tirti ir už jį persekioti baudžiamąja tvarka“, – vaizdo pareiškime sakė U. von der Leyen.

Netrukus vaizdo įrašas su Europos Komisijos vadovės pareiškimu apie didžiulius Ukrainos kariuomenės nuostolius Rusijos pradėtame kare buvo pašalintas iš „Twitter“ platformos ir pakeistas kitu, kuriame kalbama tik apie ekonominių nuostolių vertinimus.

U. von der Leyen informaciją, kad Ukrainos nuostoliai kare siekė 100 tūkst. pakomentavo ir Ukrainos kariuomenės generalinis štabas. Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Viešųjų ryšių departamento vadovo Bohdano Senyko, Generalinis štabas negali patvirtinti šių skaičių.

Tačiau jis teigė leidiniui „Ukrainska Pravda“, kad jei tai leis Rusiją patraukti baudžiamojon atsakomybėn, tai Ukraina palaikys veiksmus teisiškai nubausti šalį agresorę.

B.Senykas taip pat pridūrė, kad informacija apie kariuomenės nuostolius yra tarnybinė informacija todėl jos atskleisti negali. „Šio skaičiaus patvirtinti negalime, pabrėžiame, kad Ukrainos kariuomenės nuostoliai yra tarnybinė informacija ir jiems taikomi viešumo apribojimai.

Tuo pačiu, jei tai, ką paskelbė Europos Komisijos vadovė, leis patraukti šalį agresorę atsakomybėn, galime tik remti veiksmus, kurie prisidės prie teisinės bausmės tiems, kurie vykdo Ukrainos žmonių genocidą. Būtina padaryti viską, kad visi atsakingi už Ukrainos civilių ir kariškių netektis būtų patraukti atsakomybėn“ – pažymėjo B.Senykas.

Vėliau trečiadienį Europos Komisijos vyriausiojo atstovo spaudai pavaduotoja ir politinės komunikacijos direktorė Dana Spinant pripažino, jog EK vadovės minėti skaičiai galėjo būti netisklūs:

„Dėkojame tiems, kurie atkreipė dėmesį į ankstesnėje šio vaizdo įrašo versijoje buvusį skaičių netikslumą. Iš išorinių šaltinių gautuose skaičiavimuose turėjo būti nurodytos aukos, t. y. ir žuvusieji, ir sužeistieji, ir jais siekta parodyti Rusijos brutalumą“, – tviteryje rašė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.