Pekine susitiko Kinijos ir ES vadovai

Kinijos valstybės ir partijos vadovas Si Dzinpingas ketvirtadienį Pekine priėmė Europos Vadovų Tarybos pirmininką Charles‘į Michelį.

​Kinijos valstybės ir partijos vadovas Si Dzinpingas ketvirtadienį Pekine priėmė Europos Vadovų Tarybos pirmininką Charles‘į Michelį.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Kinijos valstybės ir partijos vadovas Si Dzinpingas ketvirtadienį Pekine priėmė Europos Vadovų Tarybos pirmininką Charles‘į Michelį.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 11:26 AM

Jų susitikime daugiausia dėmesio turėjo būti skirta įtemptai geopolitinei padėčiai, Rusijos agresijos karui Ukrainoje ir būsimiems Europos Sąjungos santykiams su Kinija.

Kitos temos – kova su klimato kaita, įtampa dėl prekybos ir ekonominiai santykiai.

Pastaruoju metu tarpusavio santykiai pastebimai pablogėjo: Pekinas ir ES nesutaria dėl Kinijos paramos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Kinijos grasinimų Taivanui, žmogaus teisių pažeidimų, mažumų persekiojimo Sindziange ir Tibete, Kinijos sankcijų ES politikams.

ES laiko Kiniją „partnere, konkurente ir priešininke“ tuo pačiu metu. Tačiau, žvelgiant iš Europos perspektyvos, laikui bėgant Kinijos keliamų iššūkių ir galimybių pusiausvyra pasikeitė.

Atsižvelgdama į svarbų Kinijos vaidmenį sprendžiant pasaulinius ir regioninius iššūkius, ES toliau siekia dialogo ir bendradarbiavimo, teigia šaltiniai Europoje.

Dėl griežto Kinijos „nulinio COVID“ protokolo Ch. Michelio vizitas truks tik vieną dieną, jo metu jis gali judėti tik izoliuotai, „uždarame rate“.

Tai pirmasis asmeninis ES vadovo vizitas Pekine nuo pandemijos pradžios.

Ch. Michelis taip pat yra pirmasis užsienio politikas, susitikęs su Si Dzinpingu po neseniai kilusios protestų bangos prieš griežtas Kinijos „nulinio COVID“ priemones.

Kilus nepasitenkinimui dėl uždarymų, priverstinių karantinų, masinių testavimų ir nuolatinės kontrolės per koronaviruso programėlę, savaitgalį keliuose dideliuose miestuose tūkstančiai žmonių surengė protestus. Nuo to laiko didelis saugumo pajėgų kontingentas iš esmės užkirto kelią protestams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų