V. Orbanas dėl prarastų ES lėšų kaltina „Briuselio biurokratus“: „Jie nemėgsta Vengrijos vyriausybės“

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė, kad jo šalies prieiga prie Europos Sąjungos (ES) lėšų esą buvo atkirsta ne dėl ko nors kita, o dėl politinių priežasčių.

 V. Orbanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V. Orbanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2022, 2:57 PM

„ES ir Vengrijos nuomonės išsiskiria keletu svarbių klausimų... būtent todėl jie nemėgsta Vengrijos vyriausybės“, – interviu vienai radijo stočiai tvirtino V. Orbanas. Pasak jo, „Briuselio biurokratai“ lėšų neskiria dėl to, nes jo šalies vyriausybė yra nusiteikusi prieš migrantus ir sankcijas Rusijai. „Jie nori kad mes įsileistume migrantų, tačiau mes to nedarysime, – aiškino politikas. – Jie taip pat nori, kad besąlygiškai palaikytume sankcijas Rusijai... tačiau nedarysime ir to.“

„Nors jie („Briuselio biurokratai“) yra nesąžiningi Vengrijos atžvilgiu ir vis nustatinėja naujas sąlygas, mes visuomet turime siekti susitarimo“, – kalbėjo V. Orbanas.

Trečiadienį Europos Komisija (EK) rekomendavo įšaldyti Vengrijai numatytų 13 mlrd. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų išmokėjimą, nes ši šalis, anot Komisijos, nevykdo savo įsipareigojimų laikytis Europos teisinės valstybės principų. EK pridūrė, kad Vengrija taip pat nedaro reikiamos pažangos vykdydama anksčiau pažadėtas reformas, kurios užtikrintų jos teisinės sistemos sąžiningumą. Be minėtų lėšų, taip pat nuspręsta įšaldyti papildomos 5,8 mlrd. eurų sumos iš ES atsigavimo po COVID-19 pandemijos fondo skyrimą šiai šaliai.

Vengrijos aktyvistai sveikino tokį EK žingsnį.

Budapešto derybininkas ES lėšų klausimu trečiadienį teigė, kad Vengrija mėgins įtikinti EK, jog įvykdys visus likusius įsipareigojimus, kad įšaldytų lėšų sulauktų jau kitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.