Lenkijos URM E. Macronui: saugumo garantijų reikia Ukrainai, o ne Rusijai

Lenkijos URM kritiškai vertina Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžius, kad esą naujoji saugumo architektūra turi numatyti garantijas Rusijai.

​Lenkijos URM kritiškai vertina Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžius, kad esą naujoji saugumo architektūra turi numatyti garantijas Rusijai.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
​Lenkijos URM kritiškai vertina Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono žodžius, kad esą naujoji saugumo architektūra turi numatyti garantijas Rusijai.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-05 13:59, atnaujinta 2022-12-05 14:03

Tai antradienį naujienų agentūrai PAP pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Marcinas Przydaczius.

Rusija yra agresorė, tvarkos pažeidėja, taikos pažeidėja, ji taiko senus sovietinius metodus. Tai Rusija puola kitas valstybes, tai Rusija yra revizionistinė šalis, tai Rusija šiandien kelia grėsmę saugumui. Jeigu kam ir reikia saugumo garantijų, tai jų reikia Ukrainai ir Vidurio ir Rytų Europos valstybėms agresyvios Rusijos politikos akivaizdoje“, – pareiškė Lenkijos diplomatas.

Anot jo, E. Macrono žodžiai sukėlė nuostabą.

„Pirmiausia, dabartiniame etape Rusija nesiunčia jokių pasirengimo deryboms signalų, o prieš prasidedant tokioms deryboms Rusijos kariuomenė turi būti išvesta iš užsienio valstybės teritorijos“, – pabrėžė M. Przydaczius.

Pasak jo, jeigu Vakarai taikstysis su Rusijos kariuomenės buvimu kitos valstybės teritorijoje, tai visa tarptautinė teisė nebeturės reikšmės, nes paaiškės, kad reikšmę turi tik brutali jėga.

„Mane stebina, kad Prancūzijos diplomatija šitaip vertina situaciją. Tai neprisideda prie tvarios taikos užtikrinimo. Rusija, jeigu jai pavyks įšaldyti šį konfliktą derybomis, traktuos tai kaip strateginę pauzę, kuri leis jai surengti dar vieną operaciją, kai ji sustiprės kariniu, ekonominiu ir politiniu požiūriu. Mes tai jau matėme vykstant Normandijos formato deryboms“, – pažymėjo jis.

Šeštadienį interviu Prancūzijos transliuotojui TF1 E. Macronas, be kita ko, sakė, kad jis, neseniai lankydamasis Jungtinėse Valstijose, aptarė su prezidentu Joe Bidenu būsimą saugumo tvarką Europoje.

„Tai reiškia, kad vienas iš esminių dalykų yra ginkluotės, galinčios kelti grėsmę Rusijai, dislokavimas“, – pareiškė E. Macronas. Jis pabrėžė Rusijos prezidento Vladimiro Putino „baimę, kad NATO artėja prie jo durų“, ir teigė, jog V. Putinas tai ne kartą išsakė. „Ši problema bus tarp taikos klausimų, todėl turime tam rengtis“, – kalbėjo E. Macronas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?