D. Kuleba praneša apie didžiausią istorijoje teroro kampaniją prieš Ukrainos diplomatus

Teroro kampanija prieš Ukrainos diplomatus yra beprecedentė ne tik Ukrainos, bet ir pasaulio mastu, socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

D. Kuleba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Kuleba.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Madrido policija prie sprogimo vietos Ukrainos ambasadoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Madrido policija prie sprogimo vietos Ukrainos ambasadoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos ambasada Madride.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos ambasada Madride.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-12-07 15:26, atnaujinta 2022-12-07 15:47

„Per pastarąsias dvi dienas įtartini paketai buvo išsiųsti į ambasadas Italijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Rumunijoje ir Danijoje, taip pat į konsulatus Gdanske. Iš viso jau turime 31 atvejį 15 šalių: Austrija (1), Vatikanas (1), Danija (1), Ispanija (5), Italija (4), Kazachstanas (1), Nyderlandai (1), Lenkija (6), Portugalija (2), Rumunija (2), JAV (1), Vengrija (2), Prancūzija (1), Kroatija (1), Čekija (2)“, – rašė jis.

Ministras pabrėžė, kad Ukrainos ambasados ir konsulatai jau savaitę veikia sustiprinto saugumo režimu.

Pasak D.Kulebos, ant visų vokų nurodytas tas pats siuntėjo adresas: „Tesla“ automobilių salonas Vokietijos Zindelfingeno mieste. Siuntiniai dažniausiai buvo siunčiami iš pašto skyrių, kuriuose nebuvo įrengtos vaizdo stebėjimo sistemos. Nusikaltėliai taip pat ėmėsi priemonių, kad ant siuntinių neliktų jų DNR pėdsakų. Pasak užsienio reikalų ministro, tai visų pirma rodo, kad veiką vykdė profesionalai.

D.Kuleba pažymėjo, kad jis palaiko ryšį su savo kolegomis, su Ukrainos ambasadomis, kurios bendrauja su užsienio puse, tiriant visus grasinimų atvejus. Jis taip pat padėkojo Ukrainos teisėsaugos institucijoms, kurios operatyviai pradėjo tyrimą.

„Vykstanti teroro kampanija prieš Ukrainos diplomatus savo mastu neturi precedento ne tik Ukrainos, bet ir pasauliniu mastu. Neprisimenu atvejų istorijoje, kad per tokį trumpą laiką būtų buvę įvykdyta tiek daug masinių išpuolių prieš vienos šalies ambasadas ir konsulatus“, – sakė ministras.

Lapkričio 30 d. Ispanijos žiniasklaida pranešė apie sprogimą Ukrainos ambasadoje Madride. Ambasados darbuotojas patyrė lengvų sužalojimų, kiti darbuotojai nenukentėjo. Po to, gruodžio 2 d., ambasados Vengrijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Kroatijoje, Italijoje, generaliniai konsulatai Neapolyje ir Krokuvoje, konsulatai Brno susilaukė paketų su gyvūnų akimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.