JAV teisėjas atmetė ieškinį Saudo Arabijos princui dėl J. Khashoggi nužudymo

Jungtinių Valstijų teisėjas antradienį atmetė ieškinį Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui dėl jo įtariamo vaidmens 2018 metais nužudant žurnalistą disidentą Jamalą Khashoggi.

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2022, 9:55 AM, atnaujinta Dec 7, 2022, 12:51 PM

Vašingtono federalinis teisėjas Johnas Batesas pritarė JAV vyriausybės pozicijai, kad princas Mohammedas, kuris rugsėjo mėnesį buvo paskirtas Saudo Arabijos ministru pirmininku, turi neliečiamybę JAV teismuose kaip užsienio valstybės vadovas.

J. Batesas teigė, kad J. Khashoggi sužadėtinės Hatice Cengiz ir jo aktyvistų grupės „Democracy for the Arab World Now“ (DAWN) pateiktame civiliniame ieškinyje pateikti „svarūs“ ir „pagrįsti“ argumentai, kad už nužudymą atsakingas princas Mohammedas.

Tačiau jis nusprendė, kad neturi įgaliojimų atmesti oficialios JAV vyriausybės pozicijos, pateiktos oficialiame pareiškime teismui lapkričio 17 dieną, kad princas turi neliečiamybę kaip užsienio valstybės vadovas.

Net jei princas vos prieš kelias savaites buvo paskirtas ministru pirmininku, JAV vyriausybės vykdomoji valdžia „tebėra atsakinga už užsienio reikalus, įskaitant santykius su Saudo Arabija, o priešingas šio teismo sprendimas dėl bin Salmano neliečiamybės nepagrįstai trukdytų vykdyti šias pareigas“, sakė J. Batesas.

Jis teigė, kad „patikimi“ įtarimai dėl nužudymo, princo paskyrimo ministru pirmininku laikas ir JAV vyriausybės pateikimo laikas jam sukėlė „nerimą“.

Tačiau J. Batesas sakė, kad šiuo atveju neturėjo kito pasirinkimo.

JAV žvalgybos apkaltintas princas

Princas Mohammedas, kuris jau kelerius metus yra karalystės de facto valdovas, anksčiau, Saudo Arabiją valdant jo tėvui karaliui Salmanui, ėjo ministro pirmininko pavaduotojo ir gynybos ministro pareigas.

Vienas aršiausių princo kritikų, JAV gyvenantis žurnalistas ir aktyvistas J. Khashoggi kartu su sužadėtine keliavo į Turkiją iš Saudo Arabijos konsulato Stambule gauti jų santuokai reikalingų dokumentų.

Po to, kai jis įėjo į konsulatą, Saudo Arabijos režimo agentų grupė pagrobė ir nužudė J. Khashoggi, o jo kūną sukapojo ir juo atsikratė. J. Khashoggi palaikai taip ir nebuvo rasti.

Aktyvistai, siekiantys sosto įpėdinį princą patraukti atsakomybėn už J. Khashoggi nužudymą, išreiškė pasipiktinimą.

„Šiandien tamsi diena tarptautinių represijų aukoms“, – sakė JAV gyvenantis gydytojas ir buvusio Saudo Arabijos žvalgybos pareigūno sūnus Khalidas Aljabri.

JAV prezidentas Joe Bidenas „sukėlė didesnį pavojų disidentams ir patvirtino diktatoriams, kad jo vykdoma žmogaus teisių politika tėra tuščias žodis“.

2020 metais Saudo Arabijos teismas dėl šios žmogžudystės įkalino aštuonis asmenis kalėti nuo septynerių iki 20 metų.

Praėjusiais metais J. Bidenas išslaptino žvalgybos ataskaitą, kurioje teigiama, kad princas Mohammedas pritarė operacijai prieš J. Khashoggi, o Saudo Arabijos valdžia šį teiginį neigia.

Dėl šios žmogžudystės labai pašlijo Vašingtono ir Rijado ryšiai.

Tačiau vedamas Artimųjų Rytų politikos poreikių, ypač Irano keliamos grėsmės ir Saudo Arabijos įtakos naftos rinkoms, J. Bidenas liepos mėnesį atvyko į šią šalį ir, kaip manoma, iš dalies siekė nužudymo bylą palikti užnugaryje.

Nepaisant to, ten būdamas J. Bidenas apie ją užsiminė kalbėdamas su sosto įpėdiniu princu ir pavadino žmogžudystę „piktinančia“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.