Teisių gynimo grupės: yra daugiau iraniečių, kuriems gresia mirties bausmė

Teisių gynimo grupės perspėjo, kad sekmadienį, kilus tarptautiniam atgarsiui dėl pirmosios Irane įvykdytos mirties bausmės, keliems kitiems šalį sukrėtusiuose protestuose dalyvavusiems iraniečiams taip pat gresia neišvengiama egzekucija.

 Protestas prieš Iraną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestas prieš Iraną.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2022, 4:13 PM

Beveik tris mėnesius trunkančią protestų bangą sukėlė Islamo respublikos moralės policijos suimtos Mahsos Amini mirtis.

Tai didžiausias iššūkis dvasininkų režimui nuo 1979 metų, kai buvo nuverstas šachas.

Pats Teheranas protestus vadina „riaušėmis“ ir teigia, kad juos skatina užsienio priešai.

Valdžios institucijos į tai reaguoja represijomis, kuriomis, pasak aktyvistų, siekiama įskiepyti visuomenėje baimę.

Ketvirtadienį Iranas įvykdė mirties bausmę 23 metų Mohsenui Shekari, kuris buvo nuteistas už saugumo pajėgų nario užpuolimą peiliu. Teisių gynimo grupės teigė, kad jo teismo procesas, kurį jos apibūdino kaip fiktyvų, vyko pernelyg skubotai.

Irano teismai pranešė, kad dėl protestų iki šiol mirties bausme nuteista 11 žmonių, tačiau mitinguotojai teigia, kad maždaug dešimčiai kitų asmenų pateikti kaltinimai, dėl kurių jiems taip pat gali būti skirta mirties bausmė.

Jei užsienio šalių vyriausybės „žymiai nepadidins“ diplomatinių ir ekonominių sankcijų Iranui, pasaulis „uždegs žalią šviesą šioms žudynėms“, sakė Niujorke įsikūrusio Irano žmogaus teisių centro (CHRI) vadovas Hadi Ghaemi.

Londone įsikūrusi teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ teigė, kad Iranas „ruošiasi įvykdyti mirties bausmę“ 22 metų Mahanui Sadratui, praėjus vos mėnesiui po „labai nesąžiningo“ jam surengto teismo proceso.

Jaunuolis buvo nuteistas už tai, kad per protestus buvo išsitraukęs peilį, tačiau jis pats teisme kaltinimus griežtai neigė.

Šeštadienį M. Sadratas buvo perkeltas iš Didžiojo Teherano kalėjimo į Gohardašto kalėjimą netoliese esančiame Karadžo mieste. „Amnesty International“ teigė, kad „nerimaujama, jog jam netrukus gali būti įvykdyta mirties bausmė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.