JK žvalgybos, gynybos vadovai – tarp 32 asmenų, kuriems Iranas įvedė sankcijas

Iranas pirmadienį skyrė sankcijas Jungtinės Karalystės vidaus žvalgybos agentūros ir kariuomenės vadovams bei britų ir vokiečių politiniams veikėjams, taip suduodamas Europai smūgį prieš jai pačiai įvedant naujas sankcijas.

Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 4:28 PM

Per savaitinę spaudos konferenciją Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Nasseras Kanani apkaltino europiečius ir britus „kišimusi į Irano Islamo Respublikos vidaus reikalus“ ir sakė, kad sankcijos „įsigalioja šiandien“.

JK ir Vokietija itin griežtai kritikuoja Irano valdžios atsaką į jau beveik tris mėnesius trunkančius protestus, kuriuos išprovokavo 22 metų Mahsos Amini mirtis.

Kurdų kilmės iranietė mirė areštinėje po to, kai ją suėmė moralės policija, apkaltinusi merginą pažeidus griežtas Irano moterų aprangos taisykles.

Prieš Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje Iranas įvedė sankcijas 32 asmenims ir subjektams. Tikimasi, kad patys bloko ministrai nustatys papildomas sankcijas Teheranui dėl jo susidorojimo su demonstrantais.

Irano sankcijų sąraše minimi JK vidaus žvalgybos agentūros MI5 generalinis direktorius Kenas McCallumas ir Gynybos štabo viršininkas admirolas seras Tony Radakinas.

Tarp kitų nubaustųjų – dabartiniai ir buvę JK parlamento nariai ir Tony Blairo pasaulinių pokyčių institutas.

Į sąrašą taip pat įtraukta keletas Vokietijos politinių veikėjų ir įmonių. Tarp jų – buvusi Krikščionių demokratų sąjungos partijos vadovė Annegret Kramp-Karrenbauer ir už kultūrą ir žiniasklaidą atsakinga federalinės vyriausybės komisarė Claudia Roth.

Sankcijos taip pat įvestos prancūzų satyriniam žurnalui „Charlie Hebdo“ ir „Laisvosios Europos radijo“ skyriui persų kalba.

Asmenys, kuriems taikomos sankcijos, negalės atvykti į Iraną, o jų turtas bus įšaldytas.

Praėjusį mėnesį britai ir ES išplėtė sankcijas Irano pareigūnams ir organizacijoms dėl protestų malšinimo šiitiškoje respublikoje.

Penktadienį JK paskelbė apie tolesnes sankcijas po to, kai Teheranas įvykdė pirmąją žinomą su protestais susijusią egzekuciją.

Irano teismai pirmadienį pranešė, kad buvo įvykdytas ir antrasis mirties bausmės nuosprendis.

Mašhado miesto teismas nuteisė Majidrezą Rahnavardą mirties bausme už tai, kad jis peiliu nužudė du saugumo pajėgų narius ir sužeidė dar keturis žmones, pranešė teismų naujienų tarnyba.

Pirmoji egzekucija ketvirtadienį įvykdyta Mohsenui Shekari po to, kai jis buvo nuteistas už saugumo pajėgų nario sužeidimą mačete.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.