JT: per Jemeno karą žuvo ar buvo suluošinta daugiau kaip 11 000 vaikų

Per Jemeno pilietinį karą, jam prieš beveik aštuonerius metus suintensyvėjus, turimais duomenimis, žuvo ar buvo suluošinta daugiau kaip 11 tūkst. vaikų, pirmadienį paskelbė Jungtinės Tautos.

JT: per Jemeno karą žuvo ar buvo suluošinta daugiau kaip 11 000 vaikų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JT: per Jemeno karą žuvo ar buvo suluošinta daugiau kaip 11 000 vaikų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-12 15:40

Tikrasis šio konflikto, nulėmusio didžiausią humanitarinę krizę pasaulyje, aukų skaičius tikriausiai yra daug didesnis, nurodė JT vaikų teisių agentūra UNICEF.

„Tūkstančiai vaikų neteko gyvybių, dar šimtams tūkstančių gresia mirtis nuo ligų, kurių būtų galima išvengti, ar bado“, – sakė UNICEF vykdomoji direktorė Catherine Russell.

Maždaug 2,2 mln. Jemeno vaikų yra labai nusilpę dėl prastos mitybos. Ketvirtadalis šių vaikų yra jaunesni nei penkerių metų, daugumai gresia didelis pavojus dėl choleros, tymų ir kitų ligų, kurių būtų galima išvengti skiepijant, nurodo UNICEF.

Jemeno karas kilo 2014 metais ir netrukus Irano remiami husių sukilėliai užėmė sostinę Saną. Dėl to kitais metais į konfliktą įsikišo Saudo Arabijos vadovaujamos ir Jemeno vyriausybę remiančios pajėgos.

Nuo to laiko žuvo šimtai tūkstančių žmonių – dėl kovų ar dėl tokių karo nulemtų dalykų kaip nesaugus gerti vanduo, ligų protrūkiai, badas.

Naujausiais UNICEF skaičiais patvirtinama 3 774 vaikų žūtis nuo 2015 metų kovo iki 2022 metų rugsėjo.

Pusmetį iki spalio 2-osios galiojo paliaubos, kurioms tarpininkavo JT, bet konflikto šalims nepavyko susitarti dėl paliaubų pratęsimo.

Nuo to laiko žuvo ar buvo sužeisti mažiausiai 62 vaikai, nurodė UNICEF.

„Skubus paliaubų atnaujinimas būtų teigiamas pirmas žingsnis ir sudarytų sąlygas teikti itin reikalingą humanitarinę pagalbą, – sakė C. Russell. – Galiausiai tik tvari taika sudarys sąlygas šeimoms atkurti savo sugriautus gyvenimus ir pradėti planuoti ateitį.“

UNICEF taip pat paskelbė, kad, turimais duomenimis, per karą 3 904 berniukai buvo paimti kariauti ir kad daugiau kaip 90 mergaičių buvo paimta įvairiems darbams, įskaitant darbą patikrinimo postuose.

UNICEF paprašė 484,4 mln. dolerių (458,8 mln. eurų) šiai humanitarinei krizei spręsti.

„Jeigu Jemeno vaikai gali turėti kokią nors padorios ateities galimybę... visi, nuo kurių kažkas priklauso, privalo užtikrinti, kad jie būtų ginami ir remiami“, – sakė C. Russell.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.