Korupcijos skandalo sukrėstas Europos Parlamentas renkasi į plenarinę sesiją

Europos Parlamentas renkasi į savaitės trukmės plenarinę sesiją po to, kai viena iš jo vicepirmininkų buvo suimta dėl įtarimų kyšininkavimu ir bandymu prekiauti įtaka, susijusiu su Kataru, o šis skandalas sukėlė šoką Briuselyje.

Europos parlamento pastatas Briuselyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Europos parlamento pastatas Briuselyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 2:01 PM

Eva Kaili buvo sulaikyta penktadienį po to, kai policija jos namuose rado maišus su grynaisiais pinigais, pranešė Belgijos žiniasklaida.

Belgijos valdžios institucijos pastarosiomis dienomis atliko reidus keliuose namuose ir biuruose, per kuriuos konfiskavo mobiliuosius telefonus ir mažiausiai 600 tūkst. eurų grynaisiais.

„Tai išties neįtikėtinas incidentas, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock ES ministrų susitikimo Briuselyje kuluaruose. – Ant kortos pastatytas Europos patikimumas“.

Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola pirmadienį turi kreiptis į Strasbūre (Prancūzija) susirinkusius EP narius po to, kai savaitgalį keli parlamento nariai paragino E. Kaili atsistatydinti.

Taip pat tikimasi, kad R. Metsola susitiks su aukšto rango parlamentarais ir aptars, kaip reaguoti į kaltinimus po E. Kaili nušalinimo nuo pareigų.

„Šio skandalo mastas neturi precedento“, – tviteryje pareiškė Prancūzijos kairiųjų pažiūrų EP narė Manon Aubry, ragindama peržiūrėti lobizmo taisykles.

Belgijos prokuratūros duomenimis, sekmadienį buvo suimti keturi asmenys, kaltinami dalyvavimu nusikalstamoje organizacijoje, pinigų plovimu ir korupcija.

Tyrimai susiję su kaltinimais dėl bandymo daryti įtaką iš užsienio, daugiausia dėmesio skiriant seniems įtarimams, kad Kataras mėgino nusipirkti įtaką siekdamas laimėti teisę rengti dabar vykstantį Pasaulio futbolo čempionatą.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis buvo vienas iš pirmųjų aukštų ES pareigūnų, viešai pakomentavusių tyrimus, ir pavadino pranešimus „labai, labai keliančiais nerimą“.

EP nariai renkami kas penkerius metus, o kiti rinkimai vyks 2024 metais. Parlamentarai atstovauja beveik 450 mln. piliečių ir dalyvauja diskusijose dėl ES teisės aktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.