JAV ir sąjungininkės žada svarstyti visas galimybes dėl Šiaurės Korėjos

Jungtinės Valstijos, Pietų Korėja ir Japonija antradienį pažadėjo svarstyti visas galimybes dėl Šiaurės Korėjos, įskaitant atsakomuosius smūgius, Pchenjanui surengus beprecedentę raketų bandymų virtinę ir taip smarkiai padidinus įtampą regione.

​Jungtinės Valstijos, Pietų Korėja ir Japonija antradienį pažadėjo svarstyti visas galimybes dėl Šiaurės Korėjos, įskaitant atsakomuosius smūgius, Pchenjanui surengus beprecedentę raketų bandymų virtinę ir taip smarkiai padidinus įtampą regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Valstijos, Pietų Korėja ir Japonija antradienį pažadėjo svarstyti visas galimybes dėl Šiaurės Korėjos, įskaitant atsakomuosius smūgius, Pchenjanui surengus beprecedentę raketų bandymų virtinę ir taip smarkiai padidinus įtampą regione.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 11:27 AM

Tarp daugybės Šiaurės Korėjos pastarojo meto bandymų yra jos pažangiausios tarpžemyninės balistinės raketos paleidimas, taip pat bandymas, kai raketa pirmą kartą po Korėjos karo perskriejo de facto jūrų sieną ir nukrito netoli Pietų Korėjos vandenų.

Indonezijos sostinėje Džakartoje deryboms susitikę JAV specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Sung Kimas, jo kolega iš Pietų Korėjos Kim Gunnas ir Japonijos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Takehiro Funakoshi įspėjo dėl Pchenjano grėsmės regiono saugumui.

„Aiškinsimės visas galimybes, įskaitant atsakomųjų smūgių pajėgumus“, – sakė T. Funakoshi, dirbantis japonų URM Azijos ir Okeanijos reikalų biure.

Derybos JAV ambasadoje Džakartoje, kur Sung Kimas taip pat dirba ambasadoriumi Indonezijoje, buvo surengtos po šiemet įvykusių susitikimų Tokijuje ir Seule.

Pasiuntinių pažadas buvo paskelbtas jų šalims šį mėnesį įvedus sankcijas Šiaurės Korėjos pareigūnams ir organizacijoms dėl Kim Jong Uno režimo įvykdytos ginklų bandymų virtinės.

Kim Gunnas sakė, kad Pchenjanas agresyviau grasina branduoliniais veiksmais ir kad trys sąjungininkės koordinuos sankcijas, nepaisydamos Kinijos ir Rusijos veto dėl anksčiau šiais metais JAV inicijuoto bandymo sugriežtinti jas Jungtinėse Tautose.

„Šiaurės Korėjos branduoliniai grasinimai tampa agresyvesni ir rėksmingesni, – sakė Pietų Korėjos pasiuntinys. – Į tolesnes Šiaurės Korėjos provokacijas bus atsakyta tvirtu ir vieningu tarptautinės bendrijos atsaku.“

Suintensyvėjus Pchenjano raketų bandymams Vašingtonas, Seulas ir Tokijas ėmėsi itin stiprinti savo bendradarbiavimą dėl Šiaurės Korėjos keliamos grėsmės, sakė T. Funakoshi.

„Raginame Šiaurės Korėją nuoširdžiai atsakyti į mūsų raginimą pradėti dialogą. Mūsų įsipareigojimas dėl denuklearizacijos išliks tvirtas“, – sakė jis.

Seulas ir Vašingtonas jau ne pirmą mėnesį įspėja, kad Pchenjanas rengiasi septintam savo branduoliniam bandymui.

Lapkritį su savo mažamete dukra prižiūrėdamas raketos „monstro“ „Hwasong-17“ paleidimą, Kim Jong Unas pareiškė norintis, kad Šiaurės Korėja turėtų galingiausias pasaulyje branduolines pajėgas.

Praėjusį mėnesį vykusiame politinio biuro posėdyje Kim Jong Unas sakė, kad 2023-ieji bus „istoriniai metai“, kai bus minimos 75-osios šalies įkūrimo metinės, pranešė oficialioji naujienų agentūra KCNA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.