Mažiausiai keturi žmonės žuvo, kelios dešimtys išgelbėti per incidentą Lamanšo sąsiauryje

Jungtinės Karalystės vyriausybė trečiadienį pranešė, kad naktį Lamanšo sąsiauryje, per šalčius apvirtus nedidelei valčiai su migrantais, žuvo mažiausiai keturi žmonės.

Trečiadienį, 2022 m. gruodžio 14 d., po didelės paieškos ir gelbėjimo operacijos, kuri buvo pradėta Lamanšo sąsiauryje prie Dungeneso krantų Kente, Doverio uosto RNLI stotyje pastatytos teismo medicinos palapinės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Trečiadienį, 2022 m. gruodžio 14 d., po didelės paieškos ir gelbėjimo operacijos, kuri buvo pradėta Lamanšo sąsiauryje prie Dungeneso krantų Kente, Doverio uosto RNLI stotyje pastatytos teismo medicinos palapinės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 1:06 PM, atnaujinta Dec 14, 2022, 4:00 PM

Per plataus masto gelbėjimo operaciją, kurioje dalyvavo JK ir Prancūzijos gelbėjimo tarnybos, dešimtys kitų žmonių buvo ištraukti iš vieno judriausių pasaulio laivybos kelių vandenų.

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas, mėginantis sugriežtinti taisykles, kad užkirstų kelią migrantams bandyti kirsti sieną, tai pavadino „tragiška žmonių žūtimi“.

Vidaus reikalų sekretorė Suella Braverman teigė, kad šios žūtys ir praėjusių metų lapkritį žuvę 27 žmonės „blaiviai primena“, kad būtina atkirsti šį maršrutą.

„Plaukti per Lamanšą netinkamais plaukioti laivais yra mirtinai pavojinga“, – sakė ji parlamentui ir pažadėjo glaudžiau bendradarbiauti su Prancūzijos valdžios institucijomis.

„Visų pirma dėl šios priežasties stengiamės sunaikinti žmonių kontrabandininkų verslo modelį“, – teigė ji.

Tačiau labdaros organizacija „Refugee Action“ teigė, kad šios mirtys buvo „nuspėjamos ir išvengiamos“, ir kaltino vyriausybę, kad ji nesudarė galimybių naudotis saugiais maršrutais.

Šaltiniai vyriausybėje anksčiau pranešė, kad buvo išgelbėti 43 žmonės, iš kurių daugiau nei 30 iškrito už borto, ir nuogąstavo, kad žuvusiųjų skaičius dar padidės.

Pastaraisiais metais Lamanšo sąsiauryje reguliariai sulaikomi migrantai, plaukiojantys mažomis valtimis, nepritaikytomis plaukti atviroje jūroje.

Praėjusių metų lapkričio 24 dieną, bandydami perplaukti Lamanšą valtimi, nuskendo mažiausiai 27 žmonės.

Šiaurės Prancūzijoje migrantams padedančios grupės „Utopia 56“ atstovas Nikolai Posneris sakė, kad 2 val. 53 min. vietos (3 val. 53 min. Lietuvos) laiku jie gavo balso žinutę ir pranešimą apie nelaimės ištiktos valties buvimo vietą.

„Telefonu žinutę perdavėme prancūzų ir britų pakrančių apsaugos tarnyboms. 3 val. 40 min. (vietos, 4 val. 40 min. Lietuvos laiku) Prancūzijos pakrančių apsaugos tarnyba mums pranešė, kad britai jau ėmėsi gelbėjimo darbų“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Mums atsiųsta vieta buvo Prancūzijos vandenyse. 2 val. 59 min. (vietos, 3 val. 59 min. Lietuvos laiku) su mumis susisiekęs asmuo nebegavo pranešimų per „WhatsApp“ programėlę“, – aiškino jis.

Tačiau N. Posneris sakė negalįs būti tikras, ar pranešimas gautas iš tos pačios nedidelės valties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?