Naujoji Zelandija priėmė pirmąjį pasaulyje tabako įstatymą, draudžiantį rūkyti ateinančiai kartai

Naujoji Zelandija antradienį parlamente priėmė naują kovos su rūkymu įstatymų paketą, kuris yra vienas griežčiausių pasaulyje ir būsimoms Naujosios Zelandijos gyventojų kartoms draudžia įsigyti tabako gaminių, skelbia „Reuters“.

Naujoji Zelandija priėmė pirmąjį pasaulyje tabako įstatymą, draudžiantį rūkyti ateinančiai kartai. <br>„123rf.com“ nuotr.
Naujoji Zelandija priėmė pirmąjį pasaulyje tabako įstatymą, draudžiantį rūkyti ateinančiai kartai. <br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 12:29 PM

Šiuo įstatymu tabakas negalės būti parduodamas asmenims, gimusiems 2009 m. sausio 1 d. ir vėliau. 

„Tūkstančiai žmonių gyvens ilgiau ir sveikiau, o sveikatos apsaugos sistemai liks apie 5 mlrd. dolerių, nes nebereikės gydyti rūkymo sukeltų ligų, tokių kaip daugelio rūšių vėžys, širdies priepuoliai, insultai, amputacijos“, – sakė Naujosios Zelandijos sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Ayesha Verrall.

Kartu su šiuo įstatymu bus taikoma daug kitų priemonių, kuriomis siekiama, kad rūkymas taptų mažiau prieinamas, be kita ko, bus smarkiai sumažintas leistinas nikotino kiekis tabako gaminiuose, jie bus parduodami tik specializuotose tabako gaminių parduotuvėse.

Šalis taip pat padidino sveikatos paslaugų ir kampanijų finansavimą ir pradėjo teikti metimo rūkyti paslaugas maorių ir Ramiojo vandenyno bendruomenėms.

Cigaretėmis teisėtai prekiaujančių parduotuvių skaičius bus sumažintas dešimtadaliu – nuo 6 000 iki 600 visoje šalyje. Antradienio vakarą įstatymai buvo galutinai persvarstyti ir įsigalios 2023 m.

„Dešimtmečius mes leidome tabako bendrovėms išlaikyti savo rinkos dalį, didindami mirtino produkto priklausomybę. Tai bjauru ir keista. Šioje šalyje turime daugiau taisyklių, reglamentuojančių sumuštinio pardavimo saugumą, nei cigarečių“, – liepos mėn. pristatydama įstatymą per pirmąjį svarstymą teigė A.Verral.

„Norime užtikrinti, kad jaunimas niekada nepradėtų rūkyti, todėl už rūkytų tabako gaminių pardavimą ar tiekimą jaunimo grupėms bus baudžiama. Asmenys, kuriems įstatymo įsigaliojimo metu bus 14 metų, niekada negalės legaliai įsigyti tabako gaminių“, – įstatymą komentavo sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.