ES sutiko taikyti bevizį režimą Kosovui

Europos Sąjungos narės ir Europos Parlamentas trečiadienį sutarė dėl plano leisti lankytojams iš Kosovo atvykti į bloką be vizų.

​Europos Sąjungos narės ir Europos Parlamentas trečiadienį sutarė dėl plano leisti lankytojams iš Kosovo atvykti į bloką be vizų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Europos Sąjungos narės ir Europos Parlamentas trečiadienį sutarė dėl plano leisti lankytojams iš Kosovo atvykti į bloką be vizų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 1:25 PM

EP ir Europos Vadovų Tarybos (EVT) pareiškimuose sakoma, kad naujos taisyklės, pagal kurias bus galima du kartus per metus po 90 dienų lankytis ES, įsigalios iki 2024 metų sausio 1-osios.

Apie ilgai siektą susitarimą paskelbta tą pačią dieną, kai Kosovo, kurį nepriklausoma valstybe pripažįsta 22 iš 27 ES narių, lyderiai pasirašė oficialią paraišką dėl įstojimo į bloką.

Kosovas yra paskutinė iš šešių Vakarų Balkanų valstybių, dar neturinti bevizio režimo su ES, ir vienintelė, kurios paraiška dėl narystės dar turi būti priimta.

„Tai labai svarbus momentas jo europinei ateičiai“, – sakė olandų europarlamentaras Thijsas Reutenas, vadovavęs EP komandai derybose.

„Pagaliau kosoviečiai galės keliauti į ES atostogų, lankyti šeimos narių, verslo vizitų be būtinybės kreiptis dėl vizos“, – pridūrė jis.

Šalims narėms atstovaujanti EVT sakė, kad dar yra žingsnių, kuriuos reikia žengti, bet naujoji tvarka įsigalios drauge su Europos kelionių informacijos ir leidimų sistema (ETIAS).

„Bet kuriuo atveju, ne vėliau kaip 2024 metų sausio 1-ąją“, – priduriama pareiškime.

Prištinoje prezidentė Vjosa Osmani, ministras pirmininkas Albinas Kurti ir parlamento pirmininkas Glaukas Konjufca kartu pasirašė paraiškos dėl narystės ES dokumentus. Jie bus pateikti ES Tarybai šį pusmetį pirmininkaujančiai Čekijai, bet yra laikomi tik potencialiai labai ilgo proceso pradžia.

Nepriklausoma šalimi Kosovo nepripažįsta penkios ES valstybės narės – Graikija, Ispanija, Rumunija, Slovakija ir Kipras.

Nepriklausomybę Priština paskelbė 2008 metais, tačiau Belgradas, kaip ir jo pagrindiniai sąjungininkai Rusija ir Kinija, Kosovą tebelaiko Serbijos dalimi.

Santykių su Belgradu normalizavimas bus būtina Kosovo narystės sąlyga.

Nepaisant ES pastangų paskatinti Prištinos ir Belgrado dialogą, jų santykiai jau ne vieną dešimtmetį yra įtempti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.