JK: derybose su Ispanija dėl Gibraltaro padaryta didžiulė pažanga

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly trečiadienį pareiškė, kad Londonas ir Madridas padarė „didžiulę pažangą“ derybose dėl susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti Gibraltaro santykius su Europos Sąjunga po „Brexito“.

​Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly trečiadienį pareiškė, kad Londonas ir Madridas padarė „didžiulę pažangą“ derybose dėl susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti Gibraltaro santykius su Europos Sąjunga po „Brexito“.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly trečiadienį pareiškė, kad Londonas ir Madridas padarė „didžiulę pažangą“ derybose dėl susitarimo, kuriuo siekiama užtikrinti Gibraltaro santykius su Europos Sąjunga po „Brexito“.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 2:08 PM

„Padaryta reikšminga pažanga... įskaitant diskusijas dėl sutarties teksto ir jo įgyvendinimo“, – žurnalistams sakė J. Cleverly Madride vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas.

JK sprendimas dėl „Brexito“ sukėlė abejonių dėl Gibraltaro ateities ir nuogąstavimų dėl „kietosios sienos“ su ES atsiradimo, tačiau likus kelioms valandoms iki oficialaus JK išstojimo iš bloko 2021-ųjų sausio 1 dieną, derybininkai pasiekė svarbų susitarimą, leidžiantį JK užjūrio teritorijai naudotis Šengeno zonos taisyklėmis.

Jungtinės Karalystės, Ispanijos ir ES derybininkai posėdžiavo, kad suderintų susitarimo detales ir užtikrintų laisvą judėjimą palei JK anklavo, esančio Pirėnų pusiasalio pietiniame pakraštyje ir besiribojančio su Ispanija, sieną.

„Aptarėme, kad tai galėtų paskatinti precedento neturintį ekonominį augimą visiems regiono gyventojams“, – sakė J. Cleverly po kelių valandų derybų su kolega iš Ispanijos.

Skelbiama, kad derybos turėjo užsitęsti iki pat vakaro.

„Esame tvirtai pasiryžę kuo greičiau pasiekti susitarimą“, – pridūrė jis, o taip pat išreiškė įsitikinimą, kad įmanoma „suderinti sutartį, kuri apsaugotų mūsų pozicijas dėl suvereniteto“.

Bendras naudojimasis oro uostu

Gibraltaras yra strateginės svarbos uostamiestis: kiekvieną dieną jo sieną kerta apie 15 tūkst. žmonių, kasdien atvykstančių čia dirbti.

Dauguma jų yra ispanai, gyvenantys skurdžiame kaimyniniame La Linėjos mieste.

„Abu sutarėme kuo greičiau siekti galutinio susitarimo“, – sakė J. M. Albaresas.

Mažiau nei prieš mėnesį ispanų užsienio reikalų ministras pateikė išsamią informaciją apie Jungtinės Karalystės pasiūlymą panaikinti Ispanijos ir Gibraltaro pasienio tvorą, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos laisvam judėjimui.

J. M. Albaresas trečiadienį pareiškė, kad tai taip pat apimtų ir „bendrą naudojimąsi (anklavo) oro uostu“.

Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo, kuris derybose dalyvavo nuotoliniu būdu, spaudos konferencijos metu teigė, kad tai buvo „labai pozityvus susitikimas“.

Jis taip pat pridūrė, kad „vis dar išlieka nesutarimų sričių“, paminėdamas, kad Gibraltaras jau „atmetė bendro naudojimosi oro uostu koncepciją“.

Vos 6,8 kv. km ploto Gibraltaro teritorija yra visiškai priklausoma nuo importo kasdien būtiniausiomis prekėmis aprūpinti 34 tūkst. gyventojų, todėl susitarimas su Ispanija ir JK yra labai svarbus norint išvengti tarpvalstybinės prekybos sulėtėjimo dėl naujų muitinės procedūrų.

1713 metais Ispanija atidavė Gibraltarą Jungtinei Karalystei, tačiau Madridas jau seniai nori jį susigrąžinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.