Vakarams mažinant importą atleidinėjami Vietnamo gamyklų darbuotojai

Phan Thi Nhieu dešimtmetį gamino batus pasauliniams prekių ženklams, tokiems kaip „Timberland“ ir „K-Swiss“, tačiau dabar ji yra viena iš dešimčių tūkstančių Vietnamo gamyklų darbuotojų, atleistų iš darbo, nes Vakarų vartotojai mažina išlaidas.

Gamykla Vietname.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gamykla Vietname.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 8:25 AM

Mažėjant užsakymų Pietryčių Azijos šalyje, kuri yra viena didžiausių drabužių, avalynės ir baldų eksportuotojų pasaulyje, dar beveik pusė milijono žmonių buvo priversti dirbti mažiau valandų.

Dėl pragyvenimo išlaidų krizės Europoje ir Jungtinėse Valstijose – pagrindinėse Vietname pagamintų prekių rinkose – sumažėjo Vakarų pirkėjų perkamoji galia.

Labiausiai nuo to nukentėjo moterys gamyklų darbuotojos, kurios šios Pietryčių Azijos šalies drabužių pramonėje sudaro 80 proc. darbo jėgos.

Praėjusio mėnesio pradžioje 31 metų Phan Thi Nhieu, kuri su dviem mažamečiais sūnumis ir vyru gyvena devynių kvadratinių metrų kambaryje Hošimine, buvo pasakyta, kad ji nebereikalinga Taivano avalynės gamintojai „Ty Hung Company“, tiekiančiai prekes dideliems Vakarų prekių ženklams.

„Jie mums pasakė, kad neturi pakankamai užsakymų“, – sakė moteris, kalbėdama apie bendrovės pranešimą, kad bendrovė atleis 1 200 iš 1 800 darbuotojų.

„Buvau tokia sukrėsta ir išsigandusi, verkiau, bet nieko negaliu padaryti, turiu su tuo susitaikyti“, – pridūrė ji.

Brangiame Vietnamo mieste, kur vidutinės mėnesio pajamos siekia 370 JAV dolerių (351 eurą), Phan Thi Nhieu per mėnesį uždirbdavo tik 220 JAV dolerių (209 eurus), tačiau šie pinigai buvo reguliarūs, todėl tai buvo žingsnis į priekį, palyginti su grybų rinkimu Mekongo deltos karštyje, iš kurio ji vertėsi būdama paauglė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.