Specialusis teismas Kosovo sukilėlių vadui skyrė 26 metų įkalinimo bausmę

Hagoje įsikūręs specialusis teismas Kosovui penktadienį pripažino buvusių sukilėlių vadą Salihą Mustafą kaltu dėl žudymo ir kankinimų, ir skyrė jam 26 metų įkalinimo bausmę.

 S. Mustafa.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S. Mustafa.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2022, 12:47 PM, atnaujinta Dec 16, 2022, 12:48 PM

Tai pirmas, ilgai lauktas teismo verdiktas dėl karo nusikaltimų.

50 metų S. Mustafa pripažintas kaltu dėl smurto prieš kalinius viename albanų Kosovo išlaisvinimo armijos (KIA) laikiname kalėjime, per 1998–1999 metų karą su Serbija dėl Kosovo nepriklausomybės.

Verdiktas paskelbtas sudėtingu metu Kosovui, kur po karo praėjus beveik ketvirčiui amžiaus vėl padidėjo etninė įtampa. Savaitgalį šioje šalyje įvyko užpuolikų susišaudymas su policija.

Teismas skiria „vieną 26 metų įkalinimo bausmę“, S. Mustafai pasakė teisėja Mappie Veldt-Foglia. Teisiamasis klausydamasis verdikto neparodė jokių jausmų.

Teisėjai išsiaiškino, kad S. Mustafa vadovavo partizanų grupei, Zlašo kaime į rytus nuo Prištinos mėšliname tvarte laikiusiai mažiausiai šešis kitus etninius Kosovo albanus, kaltintus kolaboravimu su serbais.

Kaliniai buvo mušami beisbolo lazdomis, geležiniais strypais, kankinami elektra ir deginimu, jiems nebuvo duodama maisto ir vandens.

S. Mustafa asmeniškai dalyvavo mušant du kalinius. Viena šių aukų mirė – dėl to, kad nebuvo suteiktas gydymas, arba dėl to, kad ji buvo palikta serbų pajėgoms nušauti, nustatė teisėjai.

S. Mustafa buvo pripažintas kaltu dėl savavališko sulaikymo, kankinimo ir nužudymo – karo nusikaltimų. Jis buvo išteisintas dėl žiauraus elgesio, nes tai apėmė kaltinimas dėl kankinimų.

„Tai pirmasis šio tribunolo nuosprendis dėl karo nusikaltimų“, – itin saugomame teisme sakė M. Veldt-Foglia.

Kosovo specialiųjų bylų kolegija veikia pagal Kosovo įstatymus, bet yra įkurta Nyderlanduose ir finansuojama Europos Sąjungos, kad liudytojai būtų apsaugoti nuo bauginimo. Taip nuspręsta atsižvelgus į tai, kad buvę KIA vadai vis dar dominuoja Kosovo politiniame gyvenime.

S. Mustafa, kuris buvo areštuotas 2020 metais, kai dirbo patarėju Kosovo gynybos ministerijoje, pernai prasidėjus jo procesui pasmerkė šį „gestapo“ teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.