PAR valdančioji partija renkasi naują lyderį

Vėlai sekmadienį prasidėjo balsavimas dėl naujo Pietų Afrikos Respublikos (PAR) valdančiosios partijos lyderio išrinkimo, o varžybos tarp prezidento Cyrilo Ramaphosos ir jo buvusio sveikatos apsaugos ministro Zweli Mkhize's įtemptos.

​Vėlai sekmadienį prasidėjo balsavimas dėl naujo Pietų Afrikos Respublikos (PAR) valdančiosios partijos lyderio išrinkimo, o varžybos tarp prezidento Cyrilo Ramaphosos ir jo buvusio sveikatos apsaugos ministro Zweli Mkhize's įtemptos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Vėlai sekmadienį prasidėjo balsavimas dėl naujo Pietų Afrikos Respublikos (PAR) valdančiosios partijos lyderio išrinkimo, o varžybos tarp prezidento Cyrilo Ramaphosos ir jo buvusio sveikatos apsaugos ministro Zweli Mkhize's įtemptos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-19 09:26

Tikimasi, kad, nepaisant grynųjų pinigų vagystės skandalo ir aktyvios vidaus opozicijos, 70 metų C. Ramaphosa bus patvirtintas šiose pareigose, o tai atvertų jam kelią tapti valstybės vadovu antrai kadencijai.

Tačiau lenktynės atrodė labiau įtemptos, nei tikėtasi – buvo gauta pranešimų, kad partijos delegatai iš kelių provincijų perėjo į Z. Mkhize's šalininkų pusę. Jį C. Ramaphosa COVID-19 pandemijos įkarštyje pakeitė dėl įtariamo piktnaudžiavimo situacijai suvaldyti skirtomis lėšomis.

Netoli Johanesburgo vykstančioje konferencijoje daugiau kaip 4 tūkst. delegatų balsavo dėl septynių aukščiausio lygio vadovų, įskaitant partijos lyderį, jo pavaduotoją, pirmininką ir generalinį sekretorių, paskyrimo.

Buvo prognozuojama, kad C. Ramaphosa užtikrintai laimės balsavimą.

Tačiau Vitvatersrando universiteto dėstytojas Lumkile Mondi sakė, kad „šiuo metu situacija yra tokia nepastovi“.

„Bus labai įtempta“, – teigė jis

Afrikos nacionalinį kongresą (ANC) suformavo Nelsonas Mandela, siekdamas vadovauti kovojant su apartheidu. Praėjus beveik trims dešimtmečiams valdžioje, nesutarimai partijoje vis gilėja, o jų parama mažėja.

Penkių dienų trukmės konferencija dar labiau išryškino šiuos nesutarimus, prieš balsavimą pasirodžius įtarimams dėl balsų pirkimo ir užkulisinių derybų.

Partijos atstovas spaudai Pule Mabe teigė, kad ši praktika „gali sukelti susiskaldymą“, ir pridūrė, kad „esame įsipareigoję kovoti su balsų pirkimu“.

„Tai tikrai kaip kazino“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.