Po dar vieno H. Kissingerio pareiškimo – Kijevo atkirtis: siūlymą pavadino „nuolaidžiavimu agresoriui“

Ukrainos vyriausybė atmetė JAV diplomatijos veterano Henry'io Kissingerio raginimus derėtis su Rusija dėl taikos, kad būtų sumažinta pražūtingo pasaulinio karo rizika. Kijevas tai pavadino „nuolaidžiavimu agresoriui“.

H. Kissingeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
H. Kissingeris.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2022, 12:57 PM, atnaujinta Dec 19, 2022, 1:13 PM

99 metų buvęs JAV valstybės sekretorius H. Kissingeris šį pasiūlymą pateikė žurnale „Spectator“ paskelbtame nuomonių straipsnyje.

„Esu ne kartą išreiškęs paramą sąjungininkų karinėms pastangoms užkirsti kelią Rusijos agresijai Ukrainoje, – rašė H. Kissingeris. – Tačiau artėja laikas remtis jau įvykdytais strateginiais pokyčiais ir integruoti juos į naują struktūrą, kuria siekiama taikos derybomis.“

„Kai kam priimtiniausias rezultatas yra Rusija, kurią karas padarė bejėgę. Aš su tuo nesutinku“, – tęsė jis.

„Nepaisant jos polinkio į smurtą, Rusija daugiau nei pusę tūkstantmečio įnešė lemiamą indėlį į pasaulinę pusiausvyrą ir jėgų balansą. Jos istorinis vaidmuo neturėtų būti sumenkintas. Rusijos karinės nesėkmės nepanaikino jos pasaulinės branduolinės galios“, – pridūrė jis.

H. Kissingeris, kuris ne kartą buvo susitikęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, gegužės mėnesį Davose vykusiame Pasaulio ekonomikos forume pasiūlė Ukrainai leisti Rusijai pasilikti 2014 m. aneksuotą Krymą, o Rusijai pasitraukti į fronto liniją prieš 2022 m. vasario mėn. invaziją.

„Ponas H. Kissingeris vis dar nieko nesuprato... nei šio karo pobūdžio, nei jo poveikio pasaulinei tvarkai“, – „Telegram“ pareiškė Ukrainos prezidento padėjėjas Michailas Podoliakas.

„Receptas, kurį buvęs valstybės sekretorius ragina, bet bijo pasakyti garsiai, yra paprastas: nuraminti agresorių, paaukojant dalį Ukrainos su nepuolimo prieš kitas Rytų Europos valstybes garantijomis“, – sakė jis.

Ukraina pareiškė, kad netiki, jog V. Putinas, kuris yra sakęs, kad yra pasirengęs ilgam karui Ukrainoje, rimtai galvoja apie taiką, ir kad taikos negali būti, kol kiekvienas Rusijos karys nepaliks jos teritorijos, įskaitant Krymą.

M. Podoliakas pridūrė: „Visi paprastų sprendimų šalininkai turėtų prisiminti akivaizdų dalyką: bet koks susitarimas su velniu – bloga taika Ukrainos teritorijų sąskaita – bus V. Putino pergalė ir sėkmės receptas autokratams visame pasaulyje.“

Gegužės mėnesį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasmerkė siūlymus, kad Ukraina, siekdama taikos, turėtų perduoti Rusijai teritorijų kontrolę, ir palygino tokį žingsnį su nuolaidžiavimu nacistinei Vokietijai.

Tai siūlantys „didieji geopolitikai“ neatsižvelgia į ukrainiečių interesus, „milijonus tų, kurie iš tikrųjų gyvena teritorijoje, kurią jie siūlo iškeisti į taikos iliuziją“, tuomet sakė V. Zelenskis.

„Kad ir ką darytų Rusijos valstybė, visada atsiras kas nors, kas sakys: „atsižvelkime į jos interesus“, – aiškino V. Zelenskis.

Šeštadienį paskelbtame interviu CŽV direktorius Williamas Burnsas sakė, kad nors dauguma konfliktų baigiasi derybomis, CŽV vertinimu, Rusija kol kas rimtai nesirengia pradėti realių derybų, kad užbaigtų karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.