V. Zelenskis kreipėsi į Sakartvelo valdžią dėl M. Saakašvilio sveikatos būklės

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į Sakartvelo valdžią dėl buvusio šios šalies prezidento Michailo Saakašvilio, kuris šiuo metu yra „Vivamedi“ medicinos centre Tbilisyje, sveikatos būklės, praneša UNIAN.

V. Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Buvęs Sakartvelo lyderis M. Saakašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs Sakartvelo lyderis M. Saakašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Saakašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M. Saakašvilis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 8:26 AM

Savo vakariniame kreipimesi pirmadienį V. Zelenskis paragino Sakartvelo vyriausybę parodyti gailestingumą ir leisti M. Saakašviliui gydytis užsienyje.

„Noriu kreiptis į visus mūsų draugus ir tiesiog dorus Sakartvelo žmones. Tikriausiai visi matė, kokia dabar M. Saakašvilio būsena, kokia jo sveikatos būklė. Todėl aš kreipiuosi į Sakartvelo žmones, į Sakartvelo valdžią – reikia parodyti gailestingumą, ypač prieš Kalėdas“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Pasak jo, dabartinis elgesys su M. Saakašviliu yra pasityčiojimas.

„Tai nedera Sakartvelui. Tai reikia nutraukti. Prašau, priimkite sprendimą, kuris gali išgelbėti jo gyvybę. Perkelkite M. Saakašvilį į Ukrainos, kitų Europos šalių ar Amerikos kliniką. Pats laikas žengti šį gerą žingsnį“, – pridūrė V. Zelenskis.

Gruodžio 15 d. Ukrainos užsienio reikalų ministerija paragino Sakartvelo vyriausybę leisti M. Saakašviliui gydytis vienoje iš Europos ar JAV klinikų.

Ukrainos URM taip pat paragino Sakartvelo valdžią leisti Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotiniui Dmytro Lubinecui susitikti su M. Saakašviliu.

2004–2013 m. m. M. Saakašvilis dvi kadencijas paeiliui ėjo Sakartvelo prezidento pareigas. 2015–2016 m. m. jis vadovavo Odesos srities administracijai, o nuo 2020 metų birželio buvo Ukrainos reformų vykdomojo komiteto pirmininkas. M. Saakašvilis turi Ukrainos pilietybę.

2021 metų spalio 1 d. politikas grįžo į Sakartvelą, kur iškart buvo suimtas. Tada šalies prokuratūra iškėlė jam dar vieną baudžiamąją bylą – šįsyk dėl neteisėto sienos kirtimo. Anksčiau jam jau buvo iškeltos kelios baudžiamosios bylos.

Pasak M. Saakašvilio advokatų, politikui diagnozuotos demencija ir tuberkuliozė, įtariama dar keliolika susirgimų.

Lapkričio pabaigoje pasirodė pranešimų, kad M. Saakašvilio organizme rasta arseno pėdsakų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.