Australijos ministrė po ilgos pertraukos lankosi Kinijoje

Australijos užsienio reikalų ministrė atvyko į Kiniją dalyvauti derybose, kuriomis siekiama pataisyti ilgą laiką pašlijusius ryšius, pasireiškusius prekybos sankcijomis ir politine trintimi.

Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong fotografuojasi su Kinijos kolega Wang Yi Pekine.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Australijos užsienio reikalų ministrė Penny Wong fotografuojasi su Kinijos kolega Wang Yi Pekine.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 1:38 PM

Atvykusi į Pekiną Penny Wong padėkojo Kinijai už kvietimą, kuris buvo gautas minint 50 metų oficialių diplomatinių santykių tarp šalių sukaktį.

P. Wong teigė, kad laukia susitikimų, kuriuose „bus aptarta daug mums svarbių klausimų“.

Australų naujienų agentūra AAP pranešė, kad P. Wong susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi.

„Visi esame suinteresuoti, kad regione būtų gerbiamas suverenitetas, kad jis būtų taikus, stabilus ir klestintis“, – sakė P. Wong.

Ji pridūrė, kad „palaikydami stabilesnius Australijos ir Kinijos santykius galime padėti užtikrinti, kad mūsų žmonės, mūsų regionas ir pasaulis galėtų džiaugtis taika ir saugumu“, pranešė AAP.

Tai pirmasis per ketverius metus Australijos užsienio reikalų ministro vizitas į Kiniją, kuris teikia vilčių, kad Kanbera padarys pažangos siekdama, jog būtų nutrauktas Kinijos vykdomas australiškų prekių importo blokavimas ir išlaisvinti du Kinijoje sulaikyti Australijos piliečiai.

P. Wong sakė, kad ir toliau gins sulaikytųjų australų interesus, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

P. Wong kelionė prisideda prie abiejų šalių santykių atšilimo po to, kai Anthony Albanese'is gegužės mėnesį laimėjo rinkimus ir Australijos ministro pirmininko poste pakeitė konservatyvesnį Scottą Morrisoną.

A. Albanese'is ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susitiko praėjusį mėnesį Balyje vykusiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime. Tai buvo pirmas toks oficialus abiejų šalių vadovų susitikimas per pastaruosius šešerius metus.

Kinija tebėra didžiausia Australijos prekybos partnerė, tačiau santykiai pablogėjo dėl ginčų, susijusių su Kinijos įtaka ir elgesiu Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, ir beveik visiškai nutrūko po to, kai Kanbera pareikalavo ištirti COVID-19 pandemijos kilmę. Kinija savo ruožtu įvedė didesnius muitus ir kitas sankcijas keliolikai Australijos pramonės šakų.

A. Albanese'is taip pat teigė, kad ir toliau sieks kurti JAV branduolinėmis technologijomis varomų povandeninių laivų laivyną, nors Prancūzijos prezidentas šį planą pavadino „konfrontacija su Kinija“.

Kadangi Australija yra sutarties su JAV partnerė, Kinija taip pat mano, kad Australija yra dalis plano, kuriuo siekiama užkirsti jos diplomatiniam ir kariniam pranašumui Pietų Kinijos jūroje ir didžiojoje Rytų Azijos dalyje.

Tai paskatino daugelį šalių, tarp jų ir Australiją, ieškoti pusiausvyros tarp itin svarbių ekonominių ryšių su Kinija ir ilgalaikių saugumo santykių su JAV.

Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ trečiadienį, neminėdama P. Wong vizito, pranešė, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas su Australijos generalgubernatoriumi ir ministru pirmininku A. Albanese'iu apsikeitė sveikinimais pusės amžiaus ryšių proga.

Kinijos ir Australijos bendradarbiavimas „davė vaisingų rezultatų ir apčiuopiamos naudos abiejų šalių žmonėms“, cituojamas Kinijos prezidentas.

Sveiki ryšiai „padeda skatinti taiką, stabilumą ir klestėjimą regione ir pasaulyje“, sakė Xi Jinpingas ir pridūrė, kad šalys turėtų „laikytis abipusės pagarbos ir naudos principų“.

1941 metais Australija užmezgė diplomatinius ryšius su Kinijos Respublika, tačiau 1949 metais, komunistų partijai nuvertus nacionalistų vyriausybę, jie buvo nutraukti ir atkurti tik 1972 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: narystės ES 20-mečio proga sveikinimai iš U. von der Leyen