Po rinkimų Fidžyje šalies kariuomenė pakviesta palaikyti saugumą

Fidžio policija pranešė, kad galinga šalies kariuomenė ketvirtadienį buvo pasitelkta padėti „palaikyti saugumą ir stabilumą“ po rinkimų, kurie, atrodo, nuvers 16 metų šalį valdžiusį lyderį.

​Fidžio policija pranešė, kad galinga šalies kariuomenė ketvirtadienį buvo pasitelkta padėti „palaikyti saugumą ir stabilumą“ po rinkimų, kurie, atrodo, nuvers 16 metų šalį valdžiusį lyderį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Fidžio policija pranešė, kad galinga šalies kariuomenė ketvirtadienį buvo pasitelkta padėti „palaikyti saugumą ir stabilumą“ po rinkimų, kurie, atrodo, nuvers 16 metų šalį valdžiusį lyderį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 9:54 AM

Pareiškime policijos pajėgos, kurių vadai yra lojalūs ministrui pirmininkui Frankui Bainimaramai, kaip šio žingsnio priežastį nurodė neįvardytą „rasinę įtampą“ ir „žvalgybinę informaciją“ apie „planuojamus pilietinius neramumus“.

Pasak policijos komisaro Sitiveni Qiliho, „bendras sprendimas“ buvo priimtas po jo, premjero ir kariuomenės vadų susitikimo.

F. Bainimarama į valdžią atėjo per 2006-ųjų perversmą, o nuo to laiko laimėjo dvejus rinkimus ir išsilaikė valdžioje.

Gruodžio 14 dieną įvykusiuose rinkimuose jo ilgamečio varžovo Sitiveni Rabukos vadovaujama opozicinė koalicija užsitikrino pakankamai mandatų, kad gautų daugumą parlamente.

Paskelbus apie koalicijos susitarimą, Fidžio gyventojai išėjo į gatves, švęsdami, anot jų, pusantro dešimtmečio trukusio pusiau autoritarinio valdymo pabaigą.

Tačiau F. Bainimarama atsisako pripažinti pralaimėjimą, o jo sąjungininkas prezidentas Wiliame Katonivere dar turi sušaukti parlamentą, kad būtų paskirtas naujas ministras pirmininkas.

Didelė dalis sostinės Suvos gyventojų dabar baiminasi to, ką jie vadina „slenkančiu perversmu“.

Per pastaruosius 35 metus Fidžyje buvo įvykdyti keturi perversmai, o virš šių metų balsavimo kabojo karinės intervencijos tikimybė.

Netrukus po to, kai buvo sudarytas koalicijos susitarimas, policija išreiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie po rinkimų įvykusius „užmėtymo akmenimis incidentus“ ir smurtą prieš indofidžiečių mažumą, kuri linkusi palaikyti F. Bainimaramą.

Vėliau pajėgos pripažino, kad pranešimai nebuvo ištirti.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai po rinkimų Suvoje nepastebėjo jokių neramumų požymių.

Visgi ketvirtadienį S. Qiliho paantrino teiginiams apie vidaus nesutarimus.

„Fidžio policija ir Fidžio Respublikos karinės pajėgos gauna vis daugiau informacijos ir pranešimų apie grasinimus mažumų grupėms, kurios dabar gyvena baimėje“, – teigė jis.

„Nuolatiniai išpuoliai prieš mažumų grupes paaštrino dabartinę įtemptą padėtį“, – pridūrė komisaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.