Prieš B. Netanyahu sugrįžimą į premjero postą Izraelio parlamentas priėmė įstatymų

Izraelio parlamentas antradienį priėmė prieštaringai vertinamų teisės aktų, lydėsiančių Benjamino Netanyahu sugrįžimą į ministro pirmininko postą.

​Izraelio parlamentas antradienį priėmė prieštaringai vertinamų teisės aktų, lydėsiančių Benjamino Netanyahu sugrįžimą į ministro pirmininko postą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Izraelio parlamentas antradienį priėmė prieštaringai vertinamų teisės aktų, lydėsiančių Benjamino Netanyahu sugrįžimą į ministro pirmininko postą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-27 17:33

Laimėjęs lapkričio 1-osios rinkimus, B. Netanyahu užsitikrino mandatą formuoti vyriausybę, remiamą ultraortodoksų žydų partijų ir kraštutinių dešiniųjų bloko.

Ketvirtadienį jis parlamentui pristatys, anot analitikų, labiausiai į politinio spektro dešinę pasislinkusią vyriausybę per visą Izraelio istoriją.

Antradienį įstatymų leidėjai priėmė teisės aktą, pagal kurį nuo šiol ministro pareigas gali eiti visi asmenys, turintys teistumą už nusikaltimus, bet nesulaukę įkalinimo bausmės.

Prieš priimant įstatymą buvo neaišku, ar Aryehas Deri, vienas pagrindinių premjero sąjungininkų iš ultraortodoksų partijos „Shas“, galės užimti svarbų postą, nes anksčiau buvo pripažinęs kaltę dėl mokestinių nusikaltimų.

Antruoju priimtu įstatymu leidžiama dviem ministrams dalintis tomis pačiomis pareigomis.

Ši priemonė skirta Gynybos ministerijai, kurioje kraštutinių dešiniųjų judėjimo Religinis sionizmas lyderis Bezalelis Smotrichas bus ministras, atsakingas už civilinius reikalus okupuotame Vakarų Krante.

Knesetas taip pat balsavo už tai, kad būtų išplėsti nacionalinio saugumo ministro įgaliojimai – šis portfelis bus perduotas kitam kraštutinių dešiniųjų veikėjui Itamarui Ben Gvirui.

Rytiniame posėdyje iš laikinojo Kneseto pirmininko pareigų atsistatydino B. Netanyahu sąjungininkas Yarivas Levinas. Tikimasi, kad jis bus paskirtas į pareigas ministerijoje.

Taisyklės reikalauja, kad, prieš paskiriant jį ministru, asmuo dvi paras nebūtų ėjęs parlamento pirmininko pareigų.

B. Netanyahu, kuris teisme kovoja su kaltinimais korupcija, jau yra buvęs premjeru ilgiau nei bet kas kitas Izraelyje, įskaitant darbą šiame poste 1996–1999 metais ir rekordinę 12 metų trukmės kadenciją nuo 2009 iki 2021 metų.

Jo būsimoji vyriausybė kelia nerimą dėl karinės eskalacijos Vakarų Krante, oficialiems duomenims rodant, kad 2022-ieji yra kruviniausi metai šioje okupuotoje teritorijoje nuo 2006-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?