JT: dėl etninio smurto Pietų Sudane namus paliko 30 tūkst. žmonių

Ginkluoti reidai etninių susirėmimų kamuojamame Pietų Sudano regione privertė daugiau nei 30 000 civilių gyventojų palikti savo namus, ketvirtadienį pranešė Jungtinių Tautų skubiosios pagalbos agentūra, tarptautiniams partneriams pareikalavus nutraukti šį smurtą.

Pietų Sudanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pietų Sudanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 10:11 AM

Gruodžio 24 dieną ginkluoti vyrai iš Džonglėjaus valstijos, smurto krečiamo rytinio regiono, užpuolė netoliese esančios Didžiosios Piboro administracinės teritorijos bendruomenes, sakoma JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA) pranešime.

Smurtas kilo po praėjusį mėnesį vykusių susirėmimų tolimojoje Pietų Sudano šiaurėje, per kuriuos Aukštutinio Nilo valstijoje tūkstančiai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

„Žmonės jau pakankamai nukentėjo. Civiliai gyventojai, ypač pažeidžiamiausi – moterys, vaikai, pagyvenę žmonės ir neįgalieji – patiria didžiausią šios užsitęsusios krizės naštą“, – teigė JT humanitarinės pagalbos koordinatorė Pietų Sudane Sara Beysolow Nyanti.

Apie 5 000 žmonių ieškojo prieglobsčio Piboro mieste, sakė OCHA ir pridūrė, kad humanitarinės pagalbos poreikiai labai dideli.

Per susirėmimus Aukštutinio Nilo valstybėje kaimo gyventojai taip pat ieškojo prieglobsčio pelkėse, kad išvengtų kraujo praliejimo, pasklidus pranešimams apie išprievartautus, pagrobtus ir nužudytus civilius gyventojus.

Tarptautiniai partneriai, įskaitant JT misiją Pietų Sudane (UNMISS) ir regioninį Tarpvyriausybinės plėtros institucijos (IGAD) bloką, ketvirtadienį bendrame pareiškime nurodė, kad yra „rimtai susirūpinę“ dėl didėjančio smurto.

Jie paragino Pietų Sudano vadovus imtis veiksmų, pabrėždami, kad „reikia ištirti ir patraukti atsakomybėn visus konflikto kaltininkus, įskaitant tuos, kurie kursto ir skatina smurtą“.

Pietų Sudano, kuris yra viena skurdžiausių planetos šalių, nepaisant didelių naftos atsargų, vadovybė sulaukė aštrios kritikos dėl to, kad nuvylė savo žmones ir kurstė smurtą.

Vakarų valstybės, įskaitant Jungtines Valstijas ir Europos Sąjungą, šį mėnesį pareiškė, kad Pietų Sudano lyderiai yra atsakingi už mirtinus susirėmimus.

Nuo 2011 metų, kai buvo pasiekta nepriklausomybė nuo Sudano, naujausioje pasaulio valstybėje kilo viena krizė po kitos, įskaitant žiaurų penkerius metus trukusį pilietinį karą tarp prezidentui Salvai Kiirui lojalių pajėgų ir jo pavaduotojo Rieko Macharo, per kurį žuvo beveik 400 000 žmonių.

2018 metais buvo pasirašytas taikos susitarimas, tačiau pavieniai smurto protrūkiai tarp vyriausybės ir opozicijos pajėgų tęsiasi, o konfliktai tarp konkuruojančių etninių grupių nusikalstamose šalies dalyse siaubingai lemia civilių gyventojų žūtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.