Žiniasklaida: per išpuolį Sirijoje žuvo 10 naftos telkinių darbuotojų papildymai visame tekste

Per išpuolį Sirijos rytuose žuvo dešimt naftos telkinių darbininkų, penktadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA, kitą dieną po to, kai Sirijos kurdų vadovaujamos pajėgos paskelbė apie puolimą prieš džihadistus.

Per išpuolį Sirijoje žuvo 10 naftos telkinių darbuotojų papildymai visame tekste.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Per išpuolį Sirijoje žuvo 10 naftos telkinių darbuotojų papildymai visame tekste.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 1:06 PM

Išplatintame pranešime teigiama, kad be žuvusiųjų „dar du žmonės buvo sužeisti per teroristinį išpuolį, kurio taikinys buvo trys autobusai, vežę darbininkus iš al Taimo naftos telkinio Deir ez Zoro provincijoje“.

SANA nepateikė jokios informacijos apie išpuolio pobūdį ir kas už jį gali būti atsakingas, tačiau Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) apkaltino „Islamo valstybės“ grupuotės kuopeles“ įvykdžius išpuolį netoli naftos telkinio.

„Išpuolis prasidėjo sprogstamaisiais užtaisais, kurie sprogo autobusams važiuojant pro šalį, o tada grupuotės kovotojai juos apšaudė“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Ketvirtadienį kurdų vadovaujamos Sirijos demokratinės pajėgos (SDF) pranešė pradėjusios puolimą prieš „Islamo valstybė“ (IS) kovotojus po ankstesnio džihadistų išpuolio prieš kalėjimą Rakoje, į šiaurės vakarus nuo atakos prieš autobusą.

Sirijos demokratinės pajėgos teigė, kad puolimu, pavadintu operacija „Al Jazeera Thunderbolt“, siekiama „pašalinti“ IS kovotojus iš teritorijų, kurios buvo „pastarųjų teroristinių išpuolių šaltinis“.

SDF sakė, kad operaciją vykdo kartu su Jungtinių Valstijų remiama koalicija, nors tarptautinės pajėgos iš karto nepatvirtino, kad dalyvauja.

SDF pareiškime teigiama, kad be sužlugdytos atakos Rakoje IS kovotojai neseniai surengė aštuonis išpuolius Deir ez Zoro rajone, Hasekėje ir perkeltų asmenų al Holo stovykloje, kurioje gyvena IS kovotojų šeimų nariai.

Pirmadienį šeši kurdų kovotojai žuvo, kai IS kariai atakavo kompleksą Rakoje, buvusioje faktinėje džihadistų grupuotės sostinėje Sirijoje, siekdami išlaisvinti ten įkalintus bendražygius kovotojus.

Kalbėdamos apie pastarojo meto Turkijos antskrydžius prieš kurdų pajėgas Sirijos šiaurės rytuose, SDF sakė, kad IS bando „pasinaudoti padėtimi“ ir „vykdyti daugiau teroristinių išpuolių“.

Po staigaus iškilimo Irake ir Sirijoje 2014 metais žlugo vadinamasis IS kalifatas, tačiau kovotojai išliko.

SDF, remiamos JAV vadovaujamos tarptautinės kovos su džihadistais koalicijos, vadovavo kovai su IS Sirijoje ir 2019 metais išstūmė grupuotę iš jos paskutinės tvirtovės šalyje.

IS toliau rengia atakas Irake ir Sirijoje, o SDF reguliariai vykdo operacijas prieš džihadistus.

IS teigimu, pirmadienio išpuoliu Rakoje siekta atkeršyti už „musulmonų kalinius“ ir al Holo stovykloje gyvenančių džihadistų giminaites.

Tai didžiausia džihadistų ataka prieš kalėjimą nuo sausio mėnesio, kai IS kovotojai surengė didžiausią išpuolį per daugelį metų prieš Gvairano kalėjimą kurdų kontroliuojamame Hasakės mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.