Vatikane susirinkę tikintieji išreiškė liūdesį ir susižavėjimą Benediktu XVI

Švento Petro aikštėje šeštadienį apsilankę katalikai ir turistai išreiškė liūdesį ir susižavėjimą buvusiu popiežiumi Benediktu XVI po žinios apie jo mirtį.

Žmonės dalyvauja pamaldose už mirusį buvusį popiežių emeritą Benediktą XVI katalikiškoje Švento Osvaldo bažnyčioje Marktlyje, pietų Vokietijoje, 2022 m. gruodžio 31 d.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Žmonės dalyvauja pamaldose už mirusį buvusį popiežių emeritą Benediktą XVI katalikiškoje Švento Osvaldo bažnyčioje Marktlyje, pietų Vokietijoje, 2022 m. gruodžio 31 d.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 5:50 PM

Jis mirė sulaukęs 95 metų.

„Esame sutrikę...nepaisant kritikų, jis buvo didis popiežius“, – sakė 30-metis Davide Di Tommaso iš pietų Italijos Molizės regiono.

Aikštėje priešais Šventojo Petro baziliką Vatikane buvo pilna lankytojų, kai dideliuose pamaldas transliuojančiuose ekranuose pasirodė netikėta žinia.

Baltomis raidėmis juodame fone buvo paskelbta, kad bazilika ir aikštė bus uždaryta 12 val. 30 min. vietos (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Daugelis žmonių suskubo patikrinti savo telefonų ir pamatė žinią, kad 2013 metų vasarį atsistatydinęs popiežius emeritas iš Vokietijos mirė.

„Jis buvo kovingas popiežius, kuris labai mylėjo Bažnyčią“, – sakė į piligriminę kelionę atvykęs 31-erių prancūzas Charbelis Youssefas.

Jis pridūrė, kad išgirdęs šią žinią meldėsi kartu su kitais piligrimais.

„Jis tikrai atliko savo, kaip ganytojo, vaidmenį žemėje. Jis į tai žiūrėjo labai rimtai, ir tai mums buvo naudinga“, – teigė Ch. Youssefas.

„Puikus pavyzdys“

Pranešama, kad Benedikto XVI palaikai nuo pirmadienio ryto bus išstatyti Šventojo Petro bazilikoje, kur tikintieji galės atiduoti jam savo pagarbą.

Vatikanas teigia, kad laidotuvės bus surengtos Šventojo Petro aikštėje ketvirtadienio rytą, joms vadovaus popiežius Pranciškus.

Popiežius emeritas, kurio tikrasis vardas ir pavardė buvo Josephas Ratzingeris, tapęs pirmuoju per šešis šimtmečius atsistatydinusiu popiežiumi, gyveno buvusiame vienuolyne Vatikano teritorijoje.

Sprendimą atsistatydinti iš pasaulinės Katalikų Bažnyčios vadovo pareigų jis priėmė dėl pablogėjusios fizinės ir psichinės sveikatos.

Teigiama, kad jis buvo puikus teologas, tačiau jo pontifikatą temdė nesutarimai Vatikane ir Katalikų Bažnyčią visame pasaulyje sukrėtęs skandalas dėl seksualinio vaikų išnaudojimo, dėl kurio jis buvo peikiamas dėl lyderystės stokos.

iš JAV atvykęs turistas Michaelas Dauphinee pavadino Benediktą XVI kaip „puikų pavyzdį“.

„Rasti drąsos pasakyti, kad aš nesu tai, ko dabar reikia mano bažnyčiai, – manau, kad tai įspūdingas sprendimas“, – sakė M. Dauphinee.

„Esu protestantas, bet apskirtai kaip vadovas jis rodė puikų pavyzdį, kaip pažinti savo ribotumą“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.