„Lulapalooza“: prezidento inauguracijos vakarėlis Brazilijos sostinėje

Dešimtys tūkstančių žmonių, dainuodami iš visų plaučių ir mojuodami milžiniškomis raudonomis bei vaivorykštės spalvų vėliavomis, sekmadienį užplūdo Brazilijos sostinę, kur vyko „Lulapalooza“ – prezidento inauguracija su roko festivalio nuotaika.

„Lulapalooza“: prezidento inauguracijos vakarėlis Brazilijos sostinėje.<br> AP/Scanpix nuotr.
„Lulapalooza“: prezidento inauguracijos vakarėlis Brazilijos sostinėje.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-01 20:53

Naujųjų metų šventimas kairiųjų pažiūrų politikos veterano Luizo Inacio Lulos da Silvos gerbėjams persikėlė į sausio 1-ąją – jis, spalį įvykusiuose rinkimuose nugalėjęs kraštutinių dešiniųjų prezidentą Jairą Bolsonaro, dabar grįžta trečiajai kadencijai, kuri, kaip tikisi šalininkai, atvers naują puslapį po ketverių neramių ir nesutarimų kupinų metų.

Netoli itin modernios sostinėje Brazilijoje esančios valdžios būstinės grupė vietinių šokėjų, padengtų kūno dažais, grojo tradiciniais mušamaisiais instrumentais ir dainavo.

„Purtykite marakasus, gyvenimas pagerės su Lula prezidento poste“, – skambėjo jų daina, atkartojanti charizmatiško, bet prieštaringai vertinamo buvusio prezidento pažadą „vėl padaryti Braziliją laimingą“, kaip jo pirmojo prezidentavimo klestėjimo laikotarpiu 2003–2010 metais.

Vietinių gyventojų grupės yra vienos didžiausių J. Bolsonaro, kuris siekė atverti jų saugomus rezervatus kasybai ir vadovavo Amazonės atogrąžų miškų naikinimui, kritikų.

„Atvykau pažiūrėti Lulos inauguracijos, nes man nepatinka Bolsonaro. Priešingai nei jis, Lula gerbia čiabuvius“, – sakė 42 metų čiabuvių vadas Bepkriti Teseia, pasipuošęs didžiuliu galvos apdangalu su plunksnomis ir kalbantis per vertėją.

Gerbėjai, atvykę iš įvairiausių šalies vietų, stovėjo didžiulėse eilėse, kad prasiskverbtų pro sandarų apsaugos kordoną aplink prezidento rūmus ir Kongresą. Laukdami jie skandavo, pavyzdžiui „Lula, guerreiro do povo brasileiro!“ („Lula, Brazilijos tautos karys!“).

Dauguma jų buvo apsirengę raudonais drabužiais, žyminčiais L. I. Lulos da Silvos darbininkų partijos (PT) spalvą. Tačiau penkiolikmetė Sofia de Souza Martins vilkėjo geltonos ir žalios spalvų drabužius, kuriuos J. Bolsonaro šalininkai paskelbė savo simboliu.

„Šios spalvos priklauso visiems“, – sakė San Paulo vidurinės mokyklos moksleivė, kuri dėl dalyvavimo renginyje, paignoruotame kadenciją baigiančio prezidento, penktadienį išskridusio į JAV Floridos valstiją, autobusu nuvažiavo apie 1 tūkst. kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.