Diplomatinis ginčas išspręstas: Venesuela ir Kolumbija atidarė bendrą sieną

Venesuela ir Kolumbija sekmadienį vėl atidarė paskutinį bendros sienos ruožą, kuris daugelį metų buvo uždarytas dėl diplomatinio ginčo, dabar sprendžiamo naujų lyderių.

Venesuelos kariai saugo Tiendito tarptautinį tiltą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Venesuelos kariai saugo Tiendito tarptautinį tiltą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2023, 12:16 PM

Automobiliai pypsėjo, o keleiviai mojavo vėliavomis, kai transporto priemonės su abiejų šalių valstybiniais numeriais važiavo per Atanasio Girardoto tiltą, kuris, tvyrojus didelei įtampai, buvo užblokuotas konteineriais.

Tiltas, dar vadinamas Tienditu, buvo paskutinis, kuris liko nepasiekiamas nuo praėjusių metų, kai šalys atkūrė diplomatinius santykius.

Abiejų šalių pareigūnai dėvėjo baltus tradicinius marškinius gvajaberas ir nešė savo šalių vėliavų spalvų – geltonos, mėlynos ir raudonos – balionus, kad iškilmingai atidarytų perėjimą per ceremoniją, kurios metu vyskupai palaimino tiltą.

Kaimynės turi 2 200 km sieną, palei kurią veikia ginkluotos grupuotės, sukėlusios nesaugumą, kovodamos dėl pelningų nelegalių verslų, tokių kaip prekyba narkotikais ir kontrabanda.

Prieš septynerius metus ji buvo iš dalies uždaryta, o 2019 metais visiškai užblokuota, kai Venesuelos lyderis Nicolas Maduro nutraukė diplomatinius ryšius po to, kai tuometinio prezidento Ivano Duque vadovaujama Kolumbija suabejojo jo perrinkimu 2018 metais.

Daugelis kitų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, nepripažino N. Maduro pergalės rinkimuose, kurie plačiai buvo smerkiami kaip suklastoti.

Praėjusiais metais į valdžią atėjęs pirmasis Kolumbijos kairiųjų pažiūrų prezidentas Gustavo Petro siekė atkurti ryšius ir pasisakė už sienos atidarymą.

Rugsėjo 26 dieną krovininiams sunkvežimiams buvo leista važiuoti per pasienio perėjas, kurios iki tol buvo atviros tik pėstiesiems.

Nuo to laiko oro susisiekimas taip pat atnaujintas.

Šalys tikisi atgaivinti prekybą, kuri 2008 metais siekė 7,2 mlrd. dolerių (6,73 mlrd. eurų), bet nuo to laiko smuko.

Tiltas jungia Urenjos miestą Venesueloje ir Kukutos miestą Kolumbijoje ir buvo užblokuotas venesueliečių kariuomenės pastatytais konteineriais.

Venesueloje jau daugelį metų tęsiasi ekonominė krizė, dėl kurios išaugo skurdas, o milijonai žmonių išvyko iš šalies, daugelis iš jų apsigyveno Kolumbijoje.

Venesuela yra viena iš taikos derybų tarp Kolumbijos vyriausybės ir partizaninės Nacionalinės išsivadavimo armijos (ELN) laiduotojų. Tų derybų tikslas – pasiekti taikos susitarimą, panašų į pasirašytąjį su Kolumbijos ginkluotomis revoliucinėmis pajėgomis (FARC) 2016 metais.

Šeštadienį G. Petro paskelbė apie paliaubų susitarimą su ELN ir kitomis ginkluotomis grupuotėmis nuo sausio 1 dienos iki birželio 30 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.