ES gina J. Borrellio kelionę į su kyšininkavimo skandalu siejamą Maroką

Europos Sąjunga trečiadienį gynė savo diplomatijos vadovo kelionę į Maroką, kuris kartu su Kataru siejamas su Europos Parlamente kilusiu kyšininkavimo skandalu.

Josepas Borrellis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Josepas Borrellis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 6:02 PM

Kadangi šiuo metu „nėra jokių įrodymų“ apie neteisėtus veiksmus, ketvirtadienį ir penktadienį planuojama ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) kelionė turėtų įvykti, sakė jo atstovas spaudai.

„Niekas oficialiai nepasakė, kad Marokas, kaip šalis, yra kaltas teisminiu požiūriu ir kad turėtų būti vengiama tarptautinių kontaktų su Maroku“, – sakė J. Borrellio atstovas spaudai Peteris Stano.

Skandalas kilo praėjusį mėnesį, kai Belgijos policija atliko reidą keliais adresais, pas kai kuriuos Europos Parlamento įstatymų leidėjus ir padėjėjus, lobistus ir nevyriausybinių organizacijų vadovus.

Per kratas rasta 1,5 mln. eurų grynaisiais pinigais. Tai, kaip įtariama, buvo kyšiai, kuriais siekta daryti įtaką sprendimams Europos Parlamente.

Kataras neigia bet kokius pažeidimus, o bylą tebetiria Belgijos pareigūnai.

Sulaikyti keturi įtariamieji, tarp jų – Graikijos europarlamentarė Eva Kaili. Ji negalėjo pasinaudoti parlamentine neliečiamybe, nes teisėjas nustatė, kad ji buvo pagauta nusikaltimo metu.

E. Kaili, iš kurios po suėmimo buvo atimtos parlamento pirmininkės pavaduotojos pareigos, tvirtina esanti nekalta.

Per savo advokatą ji sakė nieko nežinojusi apie 150 000 eurų, rastų jos rezidencijoje Belgijoje.

Pranešama, kad jos partneris italas Francesco Giorgi, EP padėjėjas, prisipažino Belgijos prokurorams, kurie taip pat įtaria Maroko dalyvavimą šiame reikale.

„Svarbi šalis partnerė“

Europos Parlamento nariai išreiškė susirūpinimą dėl galimo Maroko vaidmens korupcijos skandale po to, kai Belgijos laikraščiuose buvo aprašyta bylos eiga.

Šis klausimas užtraukė šešėlį ant kitų ES institucijų ir paskatino žiniasklaidą atidžiau pažvelgti į Europos Komisijos narius ir aukšto rango pareigūnus, kurie neseniai tvarkė reikalus su Kataru ir Maroku.

P. Stano teigė, kad šis klausimas „yra Belgijos teismų rankose“ ir „mes visiškai pasitikime“ jų darbu tiriant įtarimus.

Tuo tarpu „Marokas yra labai svarbi šalis partnerė“ Europos Sąjungai, kuri nori plėtoti partnerystę su juo, tvirtino jis.

P. Stano pridūrė, kad J. Borrellis vizito metu „taip pat kels mums rūpimus klausimus“.

Keturi įtariamieji, kuriems Belgijoje paskirtas kardomasis kalinimas, yra šie: E. Kaili, F. Giorgi, buvęs Italijos europarlamentaras Pieras Antonio Panzeri ir Niccolo Figa-Talamanca, Italijos nevyriausybinės organizacijos vadovas, įtariamas mokėjęs išmokas europarlamentarams.

Jiems pateikti kaltinimai dėl „nusikalstamo susivienijimo, korupcijos ir pinigų plovimo“.

Graikija ir Italija pradėjo savo tyrimus dėl įtariamos korupcijos.

Parlamento pirmininkė Roberta Metsola stengiasi šį skandalą pavaizduoti kaip išorinį išpuolį prieš Europos demokratiją.

Ji taip pat pažadėjo reformomis išvalyti šią instituciją, be kita ko, sustiprinant informatorių apsaugą, uždraudžiant visas „neoficialias draugystės grupes“ su užsienio šalių vyriausybėmis ir griežčiau tikrinant europarlamentarų finansus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?